Köp biljett
Du använder en gammal webbläsare!
Om du har Microsoft Edge installerat kan du starta den via denna länk: vrak.se i Microsoft Edge
Vi rekommenderar följande webbläsare:

10 april

Vikingarnas hamnar i Hedeby och Sigtuna

Hur såg den komplexa hamnverksamheten ut i vikingastaden Hedeby? Och hur fungerade förtullning av varor under Sigtunas äldsta tid, där arkeologerna ännu inte hittat stadens hamn? Föredraget hålls av Sven Kalmring och Johan Runer.

Om talarna

Sven Kalmring är antikvarie med ansvar för yngre järnålder på SHM och docent vid Stockholms universitet. Han har i många år forskat kring hamnar, landningsplatser och urbanisering och genomfört utgrävningar i bland annat Hedeby och Birka.

Johan Runer är doktor i arkeologi och intendent vid Statens maritima och transporthistoriska museer. Han har forskat om samhället under yngre järnålder och äldre medeltid samt lett och deltagit i ett stort antal utgrävningar – bland annat i Sigtuna.

Hedeby

Den storskaliga undersökningen i hamnen i Hedeby genomfördes redan år 1979/80. När utgrävningsområdet tömdes på vattnet så framträdde inte bara ett kungligt långskepp, men även tusentals pålar efter Hedebys bryggor samt fynd som vittnar om den komplexa hamnverksamheten. Det skulle dröja tills 2010 och utvecklingen av Geografiska informationssystem (GIS) innan utgrävningen kunde presenteras i sin helhet.

I Sigtuna finns ingen känd hamn, utan olika idéer har framförts om hur stadens sjöfart har fungerat. En tolkning angående detta, och hur hamnverksamheten och hantering och förtullning av varor var organiserad under Sigtunas äldsta tid, kommer att presenteras. Detta sker främst utifrån den mycket noggranna arkeologiska undersökningen i kvarteret Professorn 1 som genomfördes 1999–2000 men som först nyligen (2021) publicerats.

Biljetter

Priset för föredraget ingår i entrén, men bokning krävs.

Kommande After Wreck våren 2024

Tid och plats

Plats: Vrak, Djurgårdsstrand 17

Längd: 1 timme, museet är öppet till 20

Föreläsare: Johan Runer och Sven Kalmring

Info:

Kvällsöppet på Vrak med föredrag. Kom och djupdyk i vikingatiden och passa på att koppla av i vår mysiga café- och bardel. Föredraget ingår i entréavgiften.

Boka plats