Köp biljett
Du använder en gammal webbläsare!
Om du har Microsoft Edge installerat kan du starta den via denna länk: vrak.se i Microsoft Edge
Vi rekommenderar följande webbläsare:

Bild: The Kornik Library of the Polish Academy of Sciences / Jim Hansson/ Vrak/ SMTM.

Vrak firar Marinen 500 år

Östersjöns botten är fylld av vrak som vittnar om svensk örlogshistoria. Från Gustav Vasas Kravel, förlist på 1520-talet i Stockholms skärgård, via linjeskeppet Dygden som brann 1793 utanför Karlskrona, till den vid Höga kusten år 1917 förlista torpedkryssaren Claes Uggla.

Ingen annanstans i världen finns så många välbevarade vrak som i Östersjön. Museet Vrak berättar om detta världsunika kulturarv. Från museet på Djurgården blickar du ut över Östersjön, Skeppsholmen och Kastellholmen i centrala Stockholm. Platser där örlogsskepp en gång byggdes, låg redo för strid och även fått sin sista viloplats i kajer och under broar.

Under 2022 uppmärksammar Vrak att den svenska flottan fyller 500 år! Den 3–6 juni, när Marinen besöker Stockholm kommer det även att bli festligheter utanför museet på Djurgårdsstrand 17.

Vraks marinarkeologer kommer att finnas på plats med sin dykbil för att berätta om de tidigaste örlogsskeppen som Gustav Vasa beställde, om stormakttidens gigantiska skepp till fartyg från 1900-talet, som ligger välbevarade på Östersjöns botten framtid.

Från Gustav Vasas Kravlen till nutid

Skeppen Vasa, Kronan, Resande Man och Mars är några exempel på örlogsskepp med hög svansföring – och dramatiska förlisningar. Läs mer om dem och 500 år av örlogsskepp som finns kvar på havets botten.

Marinen 500 år

Marinen 500 år firas också med aktiviteter hos våra systermuseer inom Statens maritima och transporthistoriska museer (SMTM).

Här hittar du våra systermuseers aktiviteter:

Vasamuseet

Marinmuseum

Sjöhistoriska museet

Firande hos försvarsmakten:

Försvarsmakten firar Marinen 500 år

Under ytan

Sidan senast uppdaterad: 2022-05-18