Köp biljett
Du använder en gammal webbläsare!
Om du har Microsoft Edge installerat kan du starta den via denna länk: vrak.se i Microsoft Edge
Vi rekommenderar följande webbläsare:

1500-tals skepp funnet vid Kungsträdgården

nyhet
2019-12-18
Under sommaren har arkeologer från Arkeologikonsult undersökt ett skeppsvrak nära Kungsträdgården som är av furu och ursprungligen 30 meter långt. Träet visade sig efter analys av årsringarna kunna dateras till 1590-tal och därmed vet vi också vilket skepp det är.

Marinarkeologer från Vrak – Museum of Wrecks har hjälpt till med att analyser och identifiera skeppet.

– Skeppet är ett unikt exempel på hur man byggde en slags hybridskepp i en brytningstid mellan den äldre skeppsbyggnadskonsten och den nya som skulle komma strax efter Samson. Detaljer visar att man inspirerats av större örlogsskepp som Mars och Elefanten men som vi aldrig sett på vrak här i Stockholm. Det är också en länk mellan de stora örlogsskeppen och flottan som vi inte känt till så mycket om. Ett riktigt spännande fynd! säger marinarkeolog Jim Hansson ifrån Vrak.

Skeppet var byggt i furu och hade en totallängd på över 30 meter. Samson beställdes av Hertig Karl år 1598 och tillverkades av Anders Pedersson i Enånger. Det hade upp till 20 kanoner men användes främst som ett lastfartyg.

– Vi har hittat allt från mynt och pipor till keramik och glas men även en liten spelkula i lera, möjligen tappad av ett barn som lekt i vraket under tidigt 1600-tal, säger arkeolog Philip Tonemar från Arkeologikonsult.

Ett furuskepp hade dock inte särskilt lång livslängd och Samson försvinner ur arkiven redan efter 1607. När skeppet var uttjänt lämnades det som utfyllnad i innanför nuvarande Nybroviken. Under mitten på 1600-talet är vraket och stranden täckt med stora mängder grus. Olika byggnader byggs under århundradena ovanpå.

Idag ägs fastigheten där skeppet hittades av Riksbankens Jubileumsfond som också bekostat undersökningen. Undersökningen gjordes på uppdrag av Länsstyrelsen i Stockholm då Riksbankens Jubileumsfonds fastighet vid Kungsträdgården skulle grundförstärkas.

Vraket har dokumenterats och 3D-fotograferats. En rapport över undersökningen kommer inom kort.

Se vraket i 3D (extern webbplats)