Köp biljett
Du använder en gammal webbläsare!
Om du har Microsoft Edge installerat kan du starta den via denna länk: vrak.se i Microsoft Edge
Vi rekommenderar följande webbläsare:

1600-talsfartyg upptäckt i Finska viken

nyhet
2020-08-25
Ett praktiskt taget intakt holländskt handelsfartyg från 1600-talet har under sommaren hittats i Finska viken. Det välbevarade vraket är ett exempel på Östersjöns och Finska vikens betydelse för Östersjöhandeln för 400 år sedan.

När de finska Badewanne-dykarna höll på med dokumentationsdyk på vrak som antogs vara från första eller andra världskriget i Finska viken stötte de plötsligt på en överraskning. På 85 meters djup fann de ett nästan helt intakt holländskt flöjtfartyg!

Vraket vilar rakt på havsbotten, med större delen av riggen utspridd runt om. Fartyget har bara fått mindre skador. Vraket är i stort sett intakt, lastrummen kompletta och bordläggningen sitter ordentligt på plats.

Det är ett holländskt flöjtfartyg, ”fluit”, ett tremastat fartyg utan kanoner, med rymlig konstruktion och mycket stor lastkapacitet. Tekniska nymodigheter gjorde det möjligt att ha en mycket mindre besättning än tidigare fartygstyper, och därmed blev handelsresorna lönsammare. En annan nyhet ombord på flöjtfartygen var att hela besättningen bodde ”akter om huvudmasten” – befälhavare, styrmän, kock och övrig besättning, alla utnyttjade samma utrymme mellan däck och åt vid samma bord. Detta var ovanligt under denna tid, inte minst i den mycket hierarkiska maritima världen.

Flöjtfartygen dominerade Östersjöhandeln från slutet av 1500-talet fram till mitten av 1700-talet. Det finns dock inte många exemplar kvar av dessa en gång så vanliga fartyg, även antalet vrak är få.

Nu kommer vraket att dokumenteras tillsammans med finska Museiverket och andra partners, bland annat docent Niklas Eriksson, marinarkeolog vid Stockholms universitet: ”Vraket uppvisar många av flöjtfartygets särskilda kännetecken, men också några unika egenskaper, inte minst akterkonstruktionen. Det kan vara så att detta är ett tidigt exempel på den designen. Vraket ger därmed en unik möjlighet att undersöka utvecklingen av en fartygstyp som seglade över hela världen och blev det verktyg som la grunden för den tidiga moderna globaliseringen”, säger Eriksson.

Badewanne är en icke kommersiell organisation som består av en grupp volontärdykare som dokumenterar skeppsvrak i Östersjön.