Köp biljett
Du använder en gammal webbläsare!
Om du har Microsoft Edge installerat kan du starta den via denna länk: vrak.se i Microsoft Edge
Vi rekommenderar följande webbläsare:

Avbrutna dykningar på Gribshunden

nyhet
2023-10-19
Danske kung Hans flaggskepp Gribshunden sjönk 1495 i Ronneby skärgård och är ett av världens bäst bevarade 1400-talsskepp.

Vraket efter Gribshunden, med sin spektakulära galjonsfigur i form av ett monster ligger på norra sidan av Stora Ekön på cirka 10 meters djup. Många sportdykare har besökt det sedan det påträffades på 1970-talet.

I oktober var marinarkeologer från Vrak på plats i Blekinge för att bland annat görs uppdaterade 3D-modeller av och fotostationer för platsen. Den dokumentationen används sedan för att göra en vård- och skyddsplan vilket blir ett bra hjälpmedel för kustbevakningen och sjöpolisen såväl som för fritidsdykare för att dokumentera förändringar på vrakplatsen. Men arbetet fick avbrytas eftersom Gribshunden visade sig vara för övervuxen med sjöväxter och tång, som stör dokumentationen.

– Vrakplatsen var så pass övervuxen att vi inte kunde göra en 3D-modell utan att rensa platsen (något vi inte hade tid avsatt för). Inte heller kunde vi fota fotostationer då vi skulle ha problem att hitta föremål att fota. Dessutom bör fotostationerna vara fotade vid samma tillfälle som 3D-modellen görs, säger Håkan Altrock, marinarkeolog på Vrak och projektledare för arbetet.

– Dessa två uppgifter är de huvudsakliga jobbet i fält när det gäller att göra en vård- och skyddsplan och inget av detta kunde vi göra med ett gott resultat. Därför avvaktar vi med det tills någon gång under vintern då det förhoppningsvis är mindre övervuxet.