Köp biljett
Du använder en gammal webbläsare!
Om du har Microsoft Edge installerat kan du starta den via denna länk: vrak.se i Microsoft Edge
Vi rekommenderar följande webbläsare:
Dykare vid vraket Bellevue.

Dykare vid vraket Bellevue. Foto: W. Lindeberg.

Bellevuevraket – Dalarös äldsta vrak

nyhet
2021-10-12
Dalarö har många välbevarade skeppsvrak från 1600-talet och framåt. Ett sedan länge känt vrak, Bellevuevraket, visar sig nu vara byggt redan i slutet av 1400-talet eller i början av 1500-talet. Vraket är därmed äldre än Dalarö samhälle som etablerades på 1630-talet.

Vraket kallas Bellevuevraket eftersom det ligger utanför ett gammalt hotell med detta namn. Förra sommaren gjordes en marinarkeologisk undersökning och nu visar prover och analyser att det är ett av de äldsta vrak som hittats runt Dalarö. Det rör sig sannolikt om en så kallad holk, en typ av fartyg som är känd från medeltida skriftliga källor och bilder. Åldersbestämningen har gjorts genom analyser av träprover och studier av skeppets arkitektur.

Stort och välbevarat

– Det finns en handfull senmedeltida fartyg av den här storleken i Europa, men Bellevuevraket är ett av de största och dessutom ett av de mer välbevarade, tack vare avsaknaden av skeppsmask i Östersjön, förklarar marinarkeolog Niklas Eriksson som initierat studien.

Den arkeologiska undersökningen visar att skeppet haft ett förkastell, en stridplattform i fören där soldater beväpnade med armborst och lättare vapen stått redo för att borda fientliga skepp.

Kombinerat handels- och krigsfartyg

Under medeltiden var de största skeppen kombinerade handels och krigsfartyg som kunde utrustas och bemannas med soldater inför förestående konflikter. Striderna mellan Hanseförbundet och Kalmarunionen utkämpades i stor utsträckning med sådana kombinerade handels- och krigsfartyg.

– De nya rönen har nyligen publicerats i The International Journal of Nautical Archaeology, berättar Niklas Eriksson, som är forskare vid CEMAS – Centrum för maritima studier och Institutionen för arkeologi och antikens kultur vid Stockholms universitet.

Länk till artikeln om Bellevuevraket (extern länk)

Sigillet från staden Gdańsk

Illustration för fartygstypen holk. Bilden ger en fingervisning om hur Bellevueskeppet en gång såg ut.

9C_Gdansk webb.jpg