Dykare vid vraket Bellevue. Foto: W. Lindeberg.
Vraket kallas Bellevuevraket eftersom det ligger utanför ett gammalt hotell med detta namn. Förra sommaren gjordes en marinarkeologisk undersökning och nu visar prover och analyser att det är ett av de äldsta vrak som hittats runt Dalarö. Det rör sig sannolikt om en så kallad holk, en typ av fartyg som är känd från medeltida skriftliga källor och bilder. Åldersbestämningen har gjorts genom analyser av träprover och studier av skeppets arkitektur.
– Det finns en handfull senmedeltida fartyg av den här storleken i Europa, men Bellevuevraket är ett av de största och dessutom ett av de mer välbevarade, tack vare avsaknaden av skeppsmask i Östersjön, förklarar marinarkeolog Niklas Eriksson som initierat studien.
Den arkeologiska undersökningen visar att skeppet haft ett förkastell, en stridplattform i fören där soldater beväpnade med armborst och lättare vapen stått redo för att borda fientliga skepp.
Under medeltiden var de största skeppen kombinerade handels och krigsfartyg som kunde utrustas och bemannas med soldater inför förestående konflikter. Striderna mellan Hanseförbundet och Kalmarunionen utkämpades i stor utsträckning med sådana kombinerade handels- och krigsfartyg.
– De nya rönen har nyligen publicerats i The International Journal of Nautical Archaeology, berättar Niklas Eriksson, som är forskare vid CEMAS – Centrum för maritima studier och Institutionen för arkeologi och antikens kultur vid Stockholms universitet.
Länk till artikeln om Bellevuevraket (extern länk)
Illustration för fartygstypen holk. Bilden ger en fingervisning om hur Bellevueskeppet en gång såg ut.