Köp biljett
Du använder en gammal webbläsare!
Om du har Microsoft Edge installerat kan du starta den via denna länk: vrak.se i Microsoft Edge
Vi rekommenderar följande webbläsare:

Vrak, vrakfynd och kupp på Vrakmuseet

nyhet
2022-09-09
Catharina Ingelman-Sundberg är lite av en Pippi Långstrump. Förutom att hon nu är en världskänd författare var hon en gång kvinnlig pionjär som marinarkeolog. Hon är djärv, okonventionell och stark. Hennes senast bok har marinarkeologi som röd tråd – och museet Vrak dyker upp i handlingen.

Är man stark så måste man också vara snäll. Just snälla – men också upprörda och smarta – är vad hennes huvudkaraktärer i böckerna om pensionärerna är, de som tar från de rika och ger till de fattiga. De som retar sig på – och utnyttjar – det kontantlösa, digitala robotssamhället. Där oligarker och en fet finansvärld väger tungt mot en utarmad glesbygd och fattigpensionärer.

Det rånar sig nog

Pensionärligans senaste äventyr har precis kommit ur tryckpressarna. Den utspelar sig inom marinarkeologins magiska värld på Sjöfartsmuseet i Oslo, vid Silverskeppet utanför Lidingö – och på museet Vrak i Stockholm. Pensionärerna har via en skurk och oljemiljardär kommit över antika kulturföremål men vill egentligen inte vara tjuvar, utan önskar lämna tillbaka föremålen – mot hittelön.

Dykboss i Indiska oceanen

Som marinarkeolog har Catharina Ingelman-Sundberg dykt på allt från slavskepp och spanska galleoner till skepp runt de svenska och norska kusterna. Dessutom ledde hon under flera år utgrävningen av det ostindienfararen Zeewijk utanför Australiens kust och deltog även i bärgningen av ostindienfararen Batavia. Med de upplevelserna i bagaget började hennes skönlitterära bana och hon skrev Bland hajar, karlar och vrak, och den historiska romanen Kampen mot bränningarna.

Bestseller

Catharina Ingelman-Sundberg hade tidigare skrivit om arkeologi och historia och speciellt om kvinnor i historien. Med Kaffe med rån och de övriga feel-good-komedierna om Pensionärsligan tog hon världen med storm. Böckerna är översatta till 29 språk, har legat på topplistorna i dussintalet länder och har sålts i över 2 miljoner exemplar i 40 länder.

Missa inte att träffa Catharina Ingelman-Sundberg på Vrak, lördagen den 17 september kl. 15. Då hon signerar och berättar mer om den nya boken i Pesionärsligen: Det rånar sig nog.

Kalender: Författarbesök Catharina Ingelman-Sundberg

Lyssna på Vrakpodden där hon berättar om sitt liv som ung, kvinnlig marinarkeolog.

Catharina Ingelman-Sundberg – kvinnlig pionjär