Så här kan Gribshunden ha sett ut.
Intresset för undersökningar och utgrävningar av vraket Gribshunden har varit stort inom den marinarkeologiska och historiska sfären. Inte minst internationellt, eftersom skeppet är samtida med bland annat Christofer Columbus och Vasco da Gamas skepp – och av dem finns inget kvar. De föremål som hittills grävts fram har under flera års tid undersöks inom ett internationellt forskningsprojekt lett av Blekinge läns museum och Lunds universitet.
Hos allmänheten är skeppet ännu inte lika känt, men det ska det bli ändring på nu. Nyligen beslutade Ronneby kommun att ett museum för Gribshunden ska byggas i de centrala kvarteren av staden. Idag ligger där en brandstation som får flytta. Projektet för museet beräknas kosta 300–500 miljoner kronor.
– Vi är otroligt glada, nu börjar en ny fas av projektet, säger Anders Engblom, projektledare för projekt Gribshunden – Drömmen om ett museum.
Att bygga ett museum i Ronneby har länge varit en önskan. Vraket av Gribshunden hittades av sportdykare på 1960-talet. 2015 gjordes en överenskommelse med Blekinge länsmuseum och Ronneby kommun. Ett projektkontor inreddes i ett badhus (Kallvattenkuren) som ligger mitt i Ronneby Brunnspark. Där finns det idag utställningar och projektkontor.
– Kallvattenkuren har sedan det öppnades mer än 25 000 besökare, en siffra som jag är mycket nöjd med. Vi vill nu främst skapa intresse och få en dialog med lokalbefolkningen, säger Anders Engblom.
Projektet driver redan idag pedagogisk verksamhet för skolbarn i kommunen, där de får lära sig om bygdens historia och tycka till om museiplanerna.
– Det är viktigt med lokal och regional förankring, säger han.
Nu blickar projektet framåt. Det filas på varumärke, marknadsföringsinsatser och inte minst på berättelsen om vraket och platsen. Finansieringen måste också lösas.
– Vi har svårt att se att det allmänna ska kunna finansiera museet, här hoppas vi få med oss näringsliv och filantroper för att stödja ett museum om ett spektakulärt och världsunikt vrak, säger han.
Den ideella föreningen Gribshundens vänner har i flera år skapat opinion för museet. Advokat Peter Althin, med rötter i bygden, är ordförande.
Eftersom Kung Hans var dansk och många i världen är intresserade av ett skepp som påminner om Christofer Columbus och Vasco da Gamas är förhoppningen att museet ska bli en större turistmagnet.
– Vi har varit och på inspirationsresa till bland annat till Vrak, Mariehamns sjöfartsmuseum och Jellings upplevelsecenter i Veijle kommun, berättar Anders Engblom.
Ronneby var under medeltiden den viktigaste handelsstaden efter Malmö i östra Danmark, som Skåne och Blekinge då tillhörde. Så att kung Hans fartyg la till just där 1495 var ingen tillfällighet. Det går med andra ord att väva in mycket av Ronnebys historia kring skeppet.
2022 års undersökning av vraket fokuserade på hur skeppets konstruktion, och speciellt på det över sex meter lång rodret.
Gribshunden har fått sitt namn av den grinande hundlika galjonsfigur som en gång prydde kung Hans skepp, när han var på väg till Kalmar för att bli kung av Sverige. Utanför Ronneby utbröt en brand, och skeppet sjönk. Kung Hans överlevde och tog sig till Kalmar två år senare för att bli kung, då kallad Johan II (1497–1501).