Köp biljett
Du använder en gammal webbläsare!
Om du har Microsoft Edge installerat kan du starta den via denna länk: vrak.se i Microsoft Edge
Vi rekommenderar följande webbläsare:

Foto: Mikael Fredholm Vrak/SMTM

Iskallt uppdrag

nyhet
2021-12-06
Vraks marinarkeologer är just nu ute i ett kylslaget Östersjön. De dokumenterar några vrak i Stockholm södra skärgård. Vrak som fått geografiska eller andra namn, men som egentligen inte är identifierade.

 

Det finns några vrak i Stockholms skärgård som förtjänar lite mer uppmärksamhet

Patrik Höglund, marinarkeolog på Vrak.

Han syftar på några vrak som går under olika benämningar, men där det är oklart om de verkligen är de skepp som de utger sig för att vara. 

Under några kyliga dagar tar han och kollegorna sig ner i det nästan nollgradiga vattnet, för att få större kunskap kring några utvalda vrak. Gröne Jägaren, Kostervraket och Älvsnabbenvraket är bland annat i fokus. 

Flera är intressanta och populära dykmål, som vi nu kommer att skapa 3D-modeller av. Men syftet är också att presentera dem bättre för allmänheten på museet och webben.

Patrik Höglund, marinarkeolog på Vrak.

Genom åren har vraken påverkats, inte bara på naturlig väg. Det har varit svårt att få ihop en 3D-modell som påbörjades på Kostervraket för några år sedan med en ny. Detta beror bland annat på att timmer och annat flyttats, troligen på grund av ankringar i vraket. Genom att dokumentera vraken noga kan marinarkeologerna få en uppfattning om kulturarvets status. 

Se filmer från dykningarna via Vraks marinarkeologer (extern länk)

Relaterade nyheter

Kostervraket