Köp biljett
Du använder en gammal webbläsare!
Om du har Microsoft Edge installerat kan du starta den via denna länk: vrak.se i Microsoft Edge
Vi rekommenderar följande webbläsare:

Kogg i ljuset igen

nyhet
2020-10-22
För 25 år sedan upptäcktes en välbevarad medeltida kogg på en golfbana på Gotland. I dagarna har den så kallade Kronoholmskoggen undersökts igen. Arkeologerna ser att den har blivit angripen och att koggen nu kan vara hotad. Nya prover har tagits för att få veta om det rent av kan vara en gotländsk kogg.

När golfbanan på Kronholmen utanför Västergarn skulle bygga en vattendamm för 25 år sedan påträffades en välbevarad kogg som skapade stora rubriker. Unga arkeologer grävde då ut ett schakt och tog C14-prover på träet. Koggen visade sig vara från tidigt 1200-tal.

Nu är samma arkeologer tillbaka på platsen, Charlotte Björdal, professor inom konservering vid Göteborgs universitet och Johan Rönnby,  professor i marinarkeologi vid Södertörns högskola, för att tillsammans med andra arkeologer undersöka koggens skick.

- Koggen mår inte så bra. Det har hänt mycket på 25 år och träprover som lades ner då har blivit angripna, säger Johan Rönnby.

Han berättar att det är glädjande att alla, inte minst ägarna av golfbanan, är positiva till undersökningen.

- Jag hoppas vi får möjlighet att gräva ut den medeltida koggen framöver, säger han entusiastisk.

Koggar är inte vanliga fynd, och denna som är byggd av både ek och fur är väldigt ovanlig. De tyska koggarna byggdes helt i ek.

- Det skulle därför kunna vara en gotländsk kogg, säger Johan Rönnby.

Nu har nya träprover tagits för att studera årsringarna, vilket kan ge svar på var virket har växt och vilket år träden höggs ner. Lite benrester och något som troligen är bränd kalk har också hittats.

image9z8cs.png

Antikvarie Peter d'Agnan vid koggen. Foto: Johan Rönnby.