Köp biljett
Du använder en gammal webbläsare!
Om du har Microsoft Edge installerat kan du starta den via denna länk: vrak.se i Microsoft Edge
Vi rekommenderar följande webbläsare:

Medeltida soldat funnen

nyhet
2020-11-18
Marinarkeologer har grävt ut resterna av en medeltida soldat i sjön Asvejas i östra Litauen. Personliga tillhörigheter fanns i närheten så som ett svärd, välbevarade läderstövlar och två knivar, vilket antyder att resterna tillhörde en medeltida soldat. Fyndet kan dateras till 1500-talet.

Rester av en medeltida man har hittats i vattnet i en sjö i Litauen. Marinarkeologerna undersökte en bro, när kvarlevorna plötsligt kom fram.

- De mänskliga resterna hittades under ett lager av lera och sand på nio meters djup under en undersökning av vattnet av resterna av den gamla Dubingiai-bron, säger Elena Pranckenaite, marinarkeolog vid Klaipėda universitet.

Undervattensfyndet, som inte är en begravning, är unikt och det första i sitt slag i Litauen. Resterna kan ha tillhört en ung mans. Dödsorsaken har inte kunnat fastställas.

- Vi hittade alla ben; kranium, ben, och tänder, men ingen hud. Det finns inga rester av textilier eller kläder, bara läderstövlar och fragment av ett läderbälte, ganska tunt, berättar hon.

  • Vi hittade ett svärd, två knivar och en sporre. Preliminär datering av dessa fynd är 1500-talet, men vi arbetar med mer exakt datering och ett sammanhang av detta fynd. Det är väldigt nytt, så vi hoppas få fler resultat om några månader att och att vi kan dela dem.

    Resterna undersöks nu vid fakulteten för medicin vid Vilnius universitet och de arkeologiska fynden har skickats till Litauens nationalmuseum för konservering.

    Elena Pranckėnaitė hoppas också kunna berätta mer om sammanhanget – varför rester av en man hittas vid området för den gamla bron (som är daterad till 1500-1600-talet) och som varit känd från tidigare marinarkeologiska undersökningar. Botten av sjön Asveja har utforskats med arkeologiska undervattensmetoder sedan 1998.

imagehr4jh.png

Foto: G. Krakauskas.