Köp biljett
Du använder en gammal webbläsare!
Om du har Microsoft Edge installerat kan du starta den via denna länk: vrak.se i Microsoft Edge
Vi rekommenderar följande webbläsare:

Lejonskulptur från Äpplet.

Möt Äpplet i Vraks nya utställning

nyhet
2023-10-20
I höst kan du hänga med under ytan, ner till arbetet med att undersöka Vasas systerskepp Äpplet, i en ny fotoutställning.

Utställningen ’Äpplet i bilder’ som öppnar 25 oktober på Vrak visar foton tagna av Vraks egna anställda: marinarkeolog Jim Hansson och fotograf Anders P Näsberg. Bilderna visar bland annat scener från dykningarna på platsen, som genomfördes i samarbete med marinen, samt hur vraket efter Äpplet ser ut under ytan.

– Det känns jättebra. Äpplet är ju ett sånt fantastiskt fynd på så många sätt vilket gör det extra kul att få visa lite av det vi upptäckt, säger marinarkeolog Jim Hansson.

En av upptäckterna på skeppet var att Äpplets skulpturer fanns kvar i mycket gott skick, de visar bland annat två snidade lejon med öppna gap.

– Min favoritbild är nog den med lejonet som tittar rakt upp, säger Jim Hansson.

Fakta: Äpplet

Vraks marinarkeologer har tillsammans med Marinen undersökt området vid Vaxholm där Äpplet förmodats ha sänkts. I december 2021 upptäcktes ett stort fartygsvrak och efter ytterligare undersökningar och provtagningar året därpå kunde det konstateras att det var Äpplet, Vasas systerskepp, som slutligen hade hittats!

Under våren 2023 gjorde man återigen gemensam sak och tog sig ut med Marinens fartyg HMS Furusund och ner till vrakplatsen med målet att dokumentera skrovet genom 3D-filmning. Vid dykningarna görs sensationella fynd och bakom aktern hittar dykarna flera träskulpturer