Köp biljett
Du använder en gammal webbläsare!
Om du har Microsoft Edge installerat kan du starta den via denna länk: vrak.se i Microsoft Edge
Vi rekommenderar följande webbläsare:

Nu bärgas järn från Gustav Vasas tid

nyhet
2024-05-07
En dag under 1550-talet styrde ett fartyg söderut genom Stockholms skärgård. Skeppet var lastat med tunnor fyllda med stycken av järn, så kallade osmundar, som varit en viktig handelsvara för Sverige ända sedan medeltiden. Skeppet nådde aldrig sitt mål utan sjönk utanför Dalarö. Nu ska den sjunkna lasten undersökas och bärgas.

I ett unikt forskningsprojekt planerar Vrak – Museum of Wrecks i samarbete med Jernkontoret att bärga tunnor från det sjunkna skeppet, som idag går under namnet Osmundvraket. Arbetet möjliggörs genom forskningsanslag från stiftelsen Voice of the Ocean. 

Marinarkeologer från Vrak kommer att genomföra dykningar på vraket under perioden 13 till 24 maj. Då planeras bärgning av en eller två av de tunnor med osmundjärn som finns ombord. Bland annat hoppas man få svar på hur de skulle användas och vart de var på väg. Bärgningen kommer att göras med hjälp av lyftstroppar som placeras runt tunnorna, som kommer att vara vadderade med liggunderlag. Efter bärgningen kommer de att öppnas så att osmundarna som arkeologerna bedömer finns i lasten kan undersökas.

– Vi kan knappt vänta på att få hoppa i, den här undersökningen har vi längtat efter länge, säger Jim Hansson, marinarkeolog och projektledare.

– Äntligen ska tunnorna med osmundar få se dagens ljus. Senast de såg solen var på Järntorget i Gamla stan i mitten av 1500-talet, när en tulltjänsteman kontrollerade innehållet innan man satte på locket. Vi tror att tunnornas konstruktion har att göra med att man ville förhindra smuggling. Det vore häftigt om vi kan ta reda på det 500 år senare, fortsätter han.

För media

Du som är journalist har möjlighet att besöka undersökningen, läs mer i vårt pressrum.