Köp biljett
Du använder en gammal webbläsare!
Om du har Microsoft Edge installerat kan du starta den via denna länk: vrak.se i Microsoft Edge
Vi rekommenderar följande webbläsare:

Foto från de tidiga undersökningarna i Tingstäde träsk.

Bulverket - en stad på sjön

nyhet
2023-05-08
I Tingstäde träsk på Gotland finns en marinarkeologisk lämning som för tankarna till Sjöstad i JRR Tolkiens värld. Tiotusentals stockar har använts för att bygga en stad på sjön. Nu ska nya forskningsprojekt undersöka den 170 gånger 170 meter stora anläggningen.

Bulverket i Tingstäde träsk

Trots sitt namn så är Tingstäde träsk en sjö, en av de sista insjöarna som finns kvar på Gotland. På 1800-talet upptäcktes det resta pålar i sjön, men det skulle dröja till tidigt 1900-tal innan platsen började undersökas. Under tidiga undersökningar kom det fram att lokalbor kallade platsen för ‘boulwarki’, som kan förstås som ungefär trädstamsbyggnaden. Ordet bålverk har i senare tid använts för försvarsanläggning. På grund av detta kallas anläggningen idag för Bulverket eller Bålverket. 

Konstruktionen

Bulverket var en stor träkonstruktion som byggdes ute i sjön. Den var kvadratisk, och varje länga var 170 meter lång och cirka 30 meter bred. I mitten var det obebyggt. På konstruktionen fanns det många olika byggnader, både hus för boende, men också andra aktiviteter. Virket är väldigt välbevarat, och det skulle i princip gå att pussla ihop anläggningen igen! Det går till och med att se spår av verktygen som har använts. Runt om hela den konstruktionen fanns en palissad som ytterligare försvar.

25 000 träd och inflytande

Det har gjorts dateringar från träprover som visat att träden som användes fälldes under 1120-talet. Allt som allt så är det runt 25 000 träd, framförallt tall, som har fällts för bygget. Trots resurser som gått till skogsarbete, transport och byggande, har samhället fortsatt fungera. Det visar att någon eller några personer har haft en väldigt stor makt i området för att ett sånt här projekt skulle kunna genomföras. Men även fast det idag finns olika tankar, så går det inte att veta varför Bålverket byggdes.

De nya projekten ska dokumentera platsen med modern teknik. Det kommer då också att skapas en 3D-modell av lämningen. Sedan 2021 görs nya dyk för att öka förståelsen kring husen på Bulverket. Läs mer på CHABs hemsida.

Källor