Köp biljett
Du använder en gammal webbläsare!
Om du har Microsoft Edge installerat kan du starta den via denna länk: vrak.se i Microsoft Edge
Vi rekommenderar följande webbläsare:

Dykningar på fartyget Prosper

nyhet
2023-05-04
I dagarna har Vraks marinarkeologer dykt på vraket efter fartyget Prosper, som år 1865 förliste utanför Västervik. Syftet med dykningarna är att upprätta en vård- och skyddsplan för skeppet.

Om Prosper

Novemberdagen när Prosper sjönk var hon på väg från Newcastle i England mot Utö i Stockholms skärgård, för att lasta på järnmalm. Vid Ölands norra udde blåste en styv västlig kuling, kaptenen beslutade att i stället ta vägen genom Spårösund mot Västervik. Trots hård vind gick Prosper fortfarande för fulla segel och gick på en brant berghäll, hon fick ett stort hål i skrovet och sjönk.

Idag står vraket efter Prosper kölrätt på botten. Skrovet mäter 30,5 meter utan bogspröt. Lämningen är i mycket gott skick med bogspröt, däck och relingar på sina ursprungliga platser.

Om vård- och skyddsplaner

På grund av sitt höga kulturhistoriska värde är Prosper klassat som fornlämning. Vård- och skyddsplanen upprättas av Vraks marinarkeologer på uppdrag av länsstyrelsen i Kalmar. Genom en  sådan plan kan myndigheter få en bild av hur lämningen ser ut i nuläget och en möjlighet att spåra förändringar över tid.