Sommaren på Vrak bjuder på spännande aktiviteter för hela familjen! Besök oss och lär dig om vraken på Östersjöns botten, vad en marinarkeolog gör eller häng med på en Pride-föreläsning!
Sommaren på Vrak bjuder på spännande aktiviteter för hela familjen! Besök oss och lär dig om vraken på Östersjöns botten, vad en marinarkeolog gör eller häng med på en Pride-föreläsning!
Juni, juli och augusti har Vrak öppet alla dagar 10-18 (onsdagar 10-20).
Kika in på Mackverket i sommar! Vi har fika, mat och somrig dricka på Djurgårdens mysigaste uteservering.
Upptäck historien i Östersjöns djup ihop med våra guider. Priset för visningarna ingår i biljetten och utgår från entrén.
På Galärvarvet finns många spännande byggnader och historier knutna till marinens verksamhet här sedan 1600-talet. Följ med på en stadsvandring om områdets utveckling och se bevarade, och kanske oväntade, historiska spår. Välkommen in bakom muren och de forna vaktpatrullerna på Djurgården till ett område en gång stängt för allmänhetens blickar.
Stadsvandringen om Galärvarvets historia börjar klockan 18.00 i museets entré. Vandringen avslutas på Vrak som har kvällsöppet till klockan 20.
Boka biljett till stadsvandringen via Nortic
Hör Vraks marinarkeologer berätta om de spännande dykningarna på Äpplet, Vasas systerkepp, och de hemligheter som vraket ruvar på. Under kvällen finns det möjlighet att ta något att äta och dricka på Mackverket, samt att uppleva museets utställningar som bjuder på både föremål och VR-dyk. Välkomna!
Boka biljett till Äpplets hemligheter via Nortic
I år fyller Stockholm Pride 25 år! Vrak firar med fri entré till vårt föredrag "Under Uniformen – idén om den homoerotiska sjömannen". Sjömän har varit ett populärt motiv inom homoerotisk konst sedan tidigt 1900-tal, konstnärer som Eugène Jansson och GAN har båda producerat många verk med flottans män i fokus. Men vad är det med sjömän som lockar? Och hur har det faktiskt sett ut för queera män att leva till havs?
Museet har kvällsöppet, passa på att se utställningarna eller njut av mat och dryck i vår fina bardel.
Fri entré, men förboka biljett till: Idén om den homoerotiska sjömannen via Nortic
Fira arkeologidagen 2023 på Vrak och fördjupa dig i hur marinarkeologer arbetar! Under dagen kan du både lära dig mer om olika vrak i Östersjön och lära dig allt om marinarkeologers arbete i vår utställning Uppdraget! I utställningen kan du också ta ett VR-dyk på ett vrak som finns någonstans i Stockholms skärgård. Alla barn är välkomna att ta en pysselstund vid entrén.
Hålltider under dagen:
Samtal med Björn Nilsson, forskare i arkeologi och en av Nordens främsta experter kring stenåldern under vattnet. På botten av Östersjön finns spår av boplatser och skogar från stenåldern. Här finns föremål som uppe på land skulle ha brutits ned och försvunnit för länge sedan. Rester av fiskenät, nötskal, ben, textilier och kanoter vittnar om ett liv människor som en gång levde.
Björn Nilsson arbetar med människan och havet som kulturhistoria och har inspirerats av Harry Martinsons diktning för att beskriva naturen, det förflutna och människan.
After Wreck: Havet har en mer eller mindre fast roll i mänsklig fantasi. Det är lätt att förstå varför! Havet är till synes oändligt, farligt, vackert och rikt. Följ med på en djupdykning tillsammans med arkeologen Eric Östergren och historikern Hugo Kalén Hambraeus som berättar om, och visar exempel ur, TV- och datorspelens förhållningssätt till havet, åren 1983–2023.
Boka biljett till visningen här
Första lördagen varje månad har Vraks granne dyktankhuset öppet. Titta in i den häftiga byggnaden mellan Vrak och Vasamuseet. Ett märkligt ställe med udda prylar och manicker som använts i dykhistorien.
På 1930-talet byggde marinen Dyktankhuset som ett dykerilaboratorium och en utbildningsplats för ubåtsbesättningar. Idag kan det liknas vid ett kuriosakabinett med en massa coola dykgrejer! Förutom den gamla dyktanken och labbet som står kvar såsom de lämnades när huset stängdes 1979 kan du titta på den allra första vattenscootern, tungdykarutrustning och mycket mer!
Passa på att besöka Sjöhistoriska museets museifartyg på piren nedanför Vasamuseet. Gå ombord och kolla in Isbrytaren Sankt Erik och Fyrskeppet Finngrundet.