Köp biljett
Du använder en gammal webbläsare!
Om du har Microsoft Edge installerat kan du starta den via denna länk: vrak.se i Microsoft Edge
Vi rekommenderar följande webbläsare:

Två skeppsvrak lika stora som skeppet Vasa funna utanför Vaxholm

nyhet
2019-11-08
Två stora örlogsskepp från 1600-talet har påträffats vid dykningar utanför Vaxholm. Dykande marinarkeologer från det nya museet Vrak – Museum of Wrecks hoppas att de kan ha funnit Vasas systerskepp.

Marinarkeologerna vid det nya museet Vrak – Museum of Wrecks, som är en del av Statens maritima och transporthistoriska museer, har under veckan undersökt historiska lämningar i en försänkning utanför Vaxholm.

Upptäckten var häpnadsväckande – först fann marinarkeologerna ett skeppsvrak lika stort som skeppet Vasa. Det är ett örlogsskepp från 1600-talet som troligen sänkts avsiktligt för att försvåra för inkräktare att ta sig sjövägen till Stockholm. Aktern är trasig men fören är bättre bevarad och sticker upp cirka 5 meter från botten. Måtten som tagits och konstruktionsdetaljer som noterats stämmer väl överens med Vasas.

- Det var som att simma runt på Vasa, säger marinarkeolog Jim Hansson entusiastiskt.

Dagen därpå fann de ytterligare ett skeppsvrak – sannolikt större än det första – i förlängningen av det första funna vraket.

Marinarkeologerna hoppas att de kan ha funnit Vasas systerskepp Äpplet, ett av flera stora örlogsskepp som enligt historiska källor sänktes utanför Vaxholm under 1600- talets andra hälft. Bland dom finns sannolikt även skeppen Kronan och Scepter som byggdes i en serie tillsammans med Vasa under Gustaf Adolfs upprustande av den svenska flottan.

Under dykningarna har marinarkeologerna tagit flera prover av träet i vraken. Dessa prover kommer nu att analyseras för att kunna datera och förhoppningsvis identifiera vraken.

- Detektivarbetet har bara börjat, säger Jim Hansson.

Dykningarna har utförts av Statens maritima och transporthistoriska museer i samarbete med Marinen.

Bilder och kontaktpersoner

Mer information, bilder och kontaktpersoner finns i pressmeddelandet. 

Pressmeddelande