Köp biljett
Du använder en gammal webbläsare!
Om du har Microsoft Edge installerat kan du starta den via denna länk: vrak.se i Microsoft Edge
Vi rekommenderar följande webbläsare:

Författaren som väcker nyfikenhet om havets hemligheter

nyhet
2022-10-10
Patrik Svenssons intresse för djur i havet väcktes redan som barn. Hans uppmärksammade debutbok Ålevangeliet är översatt till 35 språk. Folkoperan i Stockholm satte nyligen upp den som opera. Nu kommer han snart till Vrak för att berätta om sin nya bok Den lodande människan.

Patrik Svensson är just hemkommen från en bokmässa i Kanada där han pratat om sin nya bok Den lodande människan. Innan dess var han på bokmässan i Göteborg.

Författarsamtal 22 oktober klockan 15

Kom till Vrak och hör Patrik Svensson berätta mer om sitt författarskap. Boksignering! Fri entré till samtalet! (Platsbokning behövd ej). Välkommen!

 

Nature writing

Hans böcker tar läsarna med under och på havet och belyser spännande och för de flesta okända ämnen. Historiska händelser knyter an till nutid.

– Inom den anglosaxiska världen talar man om ”Nature writing”, en mix av naturvetenskap och skönlitteratur, berättar han.

Bägge hans böcker, Ålevangeliet och Den lodande människan kan räknas dit. Det gör även marinbiologen Rachel Carsons legendariska bok Tyst vår. Den kom ut i början av 1960-talet och blev en väckarklocka för miljöfrågor. Carson är en inspirationskälla för Patrik Svensson och han tillägnar henne en av essäerna i den nya boken. Han är stolt över att nu själv vara en författare som når ut till många genom att med lätt hand skriva om vetenskap och upptäckter.

Hisnande perspektiv

Precis som i Ålevangeliet får läsaren i den nya boken uppleva hisnande tidsperspektiv för liv på jorden, där en mandatperiod är en droppe i världshavet. Människans tid på jorden är kort, ändå har hon hunnit påverka så mycket, på gott och ont. Varför är perspektiv som biologi och arkeologi frånvarande i samhällsdebatten?

– Vetenskapen är komplex, den är inte ett facit utan enbart en metod för att nå kunskap – och den processen får helt enkelt inte rum i den politiska debatten, svara han eftertänksamt.

Människan och havet

Verkliga människor leder läsaren in i den outforskade världen. Vi får följa med ner till bleka maneter i Marianergraven på nära 11 000 meters djup, segla med upptäcktsresande över världshaven på 1500-talet och komma hem till Rachel Carson vid Atlantkusten på 1950-talet.

– Under samma tid som tolv människor har vandrat på månens yta, och tusentals bestigit Mount Everest, har bara fyra personer besökt havets allra djupaste punkt.

Om val av titel: 'Den lodande människan: havet, djupet och nyfikenheten', säger Patrik Svensson:

Jag tycker den är vacker, den säger något om människans nyfikenhet som gjort att vi är där vi är idag.

Internationell succé

Ålevangeliet belönades med Augustpriset 2020 och hamnade samma år på New York Times lista över årets 100 bästa böcker. Patrik Svensson arbetade tidigare som journalist på Sydsvenskan där han skrivit om människor, djur, vetenskap, politik – och havet.