Köp biljett
Du använder en gammal webbläsare!
Om du har Microsoft Edge installerat kan du starta den via denna länk: vrak.se i Microsoft Edge
Vi rekommenderar följande webbläsare:

Välbevarad flöjt – Svanen från 1636

nyhet
2021-08-12
Förra året upptäcktes ett välbevarat 1600-tals vrak, en holländsk flöjt, på 85 meters djup i Finska viken. Nu vet marinarkeologerna hur gammalt skeppet är och även dess namn. En kommande dokumentärfilm kommer att visa och berätta mer om detta unika vrak.

I somras, under inspelningen av dokumentärfilmen ”Fluit”, fann dykarna hela akterspegeln som suttit längst bak på det ovanligt välbevarade vraket. När dykarna lyckades vända på den avslöjades en gravyr med årtalet 1636 och en bild av en svan. Svanen antas vara fartygets namn.

Nu söker marinarkeologerna efter flöjtens ursprung och uppdrag, och vad som kan ha hänt en ödestigen dagen när skeppet sjönk.

–  Jag såg redan förra året att det var en tidig flöjt, den var lång och smal, säger marinarkeolog Niklas Eriksson vid Stockholms universitet. Och det var ju riktigt säger han och fortsätter han:

 –  Nu vet vi att den byggdes 1636 och hette Svanen. En närmare undersökning av den välbevarade akterspegeln kommer troligen också att avslöja vapnet för fartygets hemmahamn, säger han glatt.

Marinarkeolog Minna Koivikko från Finland är lika entusiastisk:

–  Med detta fynd återfår jag min tro på mirakel. Jag har aldrig upplevt något liknande i min karriär som sträcker sig över 30 år, säger hon.

Den historiska dokumentärfilmen ”Fluit”, kommer att visas på Sveriges Television 2023.

Läs mer om fyndet av flöjten i Finska viken