Köp biljett
Du använder en gammal webbläsare!
Om du har Microsoft Edge installerat kan du starta den via denna länk: vrak.se i Microsoft Edge
Vi rekommenderar följande webbläsare:

Foto: Anneli Karlsson, SMTM.

Vrak nominerat för ombyggnad

nyhet
2021-05-11
Vrak är nominerat till Stockholms Byggmästareförenings ROT-pris 2021. Den gamla båthallen från 1941 har genomgått en varsam renovering utvändigt och byggts om till ett modernt museum invändigt. Snart får allmänheten tillgång till ett unikt hus där människa möter hav.

Samarbetet mellan beställaren Vrak/Statens maritima och transporthistoriska museer, Fahlander arkitekter och byggentreprenör Serneke har varit lyckat. Museet är nu nominerat till ROT-priset, som ges till en ombyggnad i Stockholm där beställare, arkitekt och byggentreprenör bäst tillvaratagit byggnadens särdrag och kvaliteter. I år tävlar sex projekt om utmärkelsen. Den 24 september presenteras vinnaren.

Vraks utmärkelse

Byggmästareföreningen har i sin nominering imponerats av museets ambition att gestalta människans möte med havet. Med de robusta material som passar in i museets maritima tema, så som glasdetaljer som anspelar på vattnets effekter, träslaget ek och tumlade stengolv. De byggnadstekniska utmaningarna med den platsgjutna trappan, monteringen av lanterninen, byggnadens begränsade yta och kulturminnesmärkning är också grund till utmärkelsen.

Om ROT-priset

En jury bedömer de nominerade projektet utifrån hur de tillvaratar byggnadens särdrag, att det håller hög byggteknisk kvalitet och är långsiktigt hållbar med hänsyn till ekonomi, miljö och sociala faktorer. 2020 vann S:t Johannes kyrka priset och 2019 Nationalmuseum.

Museets historia

Den gamla båthallen på Djurgården som idag rymmer Vrak, är ritat av arkitekt Paul Hedqvist 1941. DN-huset, Skatteskrapan, Tranebergsbron är också hans verk. Båthallen behövdes för underhåll och förvaring av marinens båtar under andra världskriget.