Köp biljett
Du använder en gammal webbläsare!
Om du har Microsoft Edge installerat kan du starta den via denna länk: vrak.se i Microsoft Edge
Vi rekommenderar följande webbläsare:

Patrik Höglund vid Äpplets ransomtimmer.

Vrak och marinen undersöker Äpplet

nyhet
2023-12-13
Vraks marinarkeologer har genomfört dykningar ihop med marinen på vraket efter Äpplet, Vasas systerskepp. Nya bilder visar på likheter och olikheter mellan de två skeppen.

När Vrak och marinen senast var på plats på Äpplet var temperaturen vissa dagar nedåt -14. Så låga temperaturer komplicerar arbetet, till exempel fryser den våta utrustningen lätt, vilket gör att allt måste torkas och hållas varmt mellan dyken.

– I och med att vi nu samarbetat så länge med marinen så är alla sammansvetsade och alla vet vad man ska göra. Trots vädret så samlades det in nytt bra material till 3D-modellen som nu börjar ta form, kommenterar Jim Hansson, marinarkeolog på Vrak.

– Det är en oerhört komplicerad vrakplats vilket gör att det tar lång tid att filma allt i sin helhet. Fantastiskt att se det intakta valvfönstret, då får vi en bra uppfattning om hur mycket det är kvar av Äpplet i akterpartiet säger Mikael Fredholm, även han marinarkeolog på Vrak.

Förutom att samla in material för att göra en 3D-modell av Äpplet sökte man efter, och hittade också, ytterligare skulpturer.

Att undersöka Äpplet visar både likheter och skillnader med Vasa. Patrik Höglund, forskningssamordnare på Vrak kommenterar:

– Äpplet är ett något större fartyg, skrovet är en meter bredare och akterspegeln är minst en meter högre än på Vasa. På akterspegeln har det funnits ett stort riksvapen med lejon och skulpturer som vi ännu inte har koll på. På Vasa finns det både ett riksvapen och Vasaättens vapen. Det stora Vasavapnet tror vi inte finns på Äpplet.

– Skulpturprakten har haft stora likheter med Vasa, men sannolikt har det funnit en skillnad i symbolspråk. Det man velat berättat via skulpturerna på skeppen har skiljt sig åt lite, vilket vi tror vi hittat exempel på. Äpplet har möjligen haft kanonportar i kajutan, vilket Vasa inte har.