Köp biljett
Du använder en gammal webbläsare!
Om du har Microsoft Edge installerat kan du starta den via denna länk: vrak.se i Microsoft Edge
Vi rekommenderar följande webbläsare:
Båthall 2, numera Vrak - Museum of Wrecks
Pressmeddelande
2021-06-03

Vrak – Museum of Wrecks arkitekt Mats Fahlander är nominerad till Årets Betongarkitekt

För första gången är ett ombyggnadsprojekt med i valet av Årets Betongarkitekt. På ett intelligent och vackert sätt har Mats Fahlander återanvänt en befintlig betongbyggnad på Djurgården i Stockholm. Där öppnar snart Vrak – Museum of Wrecks.

Varje år nomineras tre betongprojekt och respektive arkitekter bakom projekten. I år är det nya museet Vrak och Mats Fahlander vid Fahlander Arkitekter nominerade.

Juryns nominering
Med tanke på betongens resurs- och energikrävande tillverkningsprocess har betong idag inte det bästa ryktet. Därför är det extra roligt att Vrak nominerats som ett hållbart ombyggnadsprojekt. Ombyggnad av en befintlig betongkonstruktion ligger i tiden – och i framtiden. Juryn föll för följande:

  • Att Vrak bevarat och utvecklat en befintlig byggnad. Båthall 2 i Galärvarvet ritades av Paul Hedqvist och uppfördes under andra världskriget med robust betongstomme.
  • Den skickliga hanteringen av Paul Hedqvist byggnad och därmed bevarandet av en bit av den svenska modernismen.
  • Den nya centraltrappan med stort ljusinsläpp i taket. Trappan skapar en rumslig ordning för det nya museet Vrak. Trappan visar på ett utmärkt hantverk i platsgjuten betong med tre olika ytor: djup relief, slät och slipad. De nya ingreppen är enkla och kraftfulla i husets anda.

– Det är verkligen roligt att vårt arbete med museet Vrak uppmärksammas. Att ta vara på och bygga i betong kan vara mycket hållbart. Paul Hedqvists hus har hållit i 80 år och huset, den nya trappan och hela museet ska hålla i minst 80 år till. Då blir det hållbart, säger en glad Mats Fahlander.

Just hållbarhet och estetiska och historiska värden har varit viktiga från början i projektet som nu resulterar i ett nytt nationellt marinarkeologiskt museum.

– Att utgå från en befintlig byggnad och bevara arkitektoniska värden och detaljer ger mervärden. Det kan vara utmanande, men på ett kreativt sätt. Besökarna kan fortfarande läsa av husets historia från när det var en byggnad för flottans små båtar, menar Vraks projektchef Odd Johansen.

Den gamla båthallen är ett statligt byggnadsminne. Därför har arkitekt och byggansvarig exteriört varit mycket försiktiga. Till exempel är de gamla fönstren kvar. Med samma försiktighet har Fahlander Arkitekter arbetat inne i huset. Där finns konstruktionsdetaljer, balkar och lyftanordningar.

– Vi är inspirerade av byggnaden och de ursprungliga materialen. Därför har vi bara tillfört hållbara material som betong, ek, stål, glas och terazzo, som också går att associera till hav, skepp och strandbotten, berättar han och fortsätter:
– Att staten tar vara på äldre byggnader i kombination med nytt vinner både miljön i allmänhet och miljön på Djurgården på.

Vrak – Museum of Wrecks 
Vrak är ett nytt museum, syster till Vasamuseet, som berättar om Östersjöns unika vrak och lämningar och som öppnar till hösten. Redan den 16 juni öppnar Vrak Café & Bar och butik, med den nya adressen Djurgårdsstrand 17 A – mittemellan Vasamuseet och Gröna Lund

Paul Hedqvist
Skatteskrapan, DN-huset och Västerbron. Paul Hedqvist är arkitekten och stadsplaneraren som satt stor prägel på Stockholms stadsbild – främst genom sina banbrytande funktionalistiska bostäder, skolor och anläggningar. Att han även är arkitekten bakom båthallen som inrymmer Vrak – Museum of Wrecks är mindre känt.

Betonggalan
Tidskriften Betong arrangerar och delar ut betongpriser i nio kategorier. Dessa tillkännages vid Betonggalan den 18 november. Nominerade till Årets Betongarkitekt 2021 är: Mats Fahlander, Fahlander Arkitekter, Joakim Lyth, Wingårdhs och Petra Gipp, Gipp Arkitektur.

För mer information, kontakta: 

Mats Fahlander, arkitekt Fahlander Arkitekter 
mail@matsfahlander.com
Telefon: 070-745 39 90

Odd Johansen, projektchef Vrak – Museum of Wrecks 
odd.johansen@smtm.se
Telefon: 08-519 549 91

Cecilia Eriksson, kommunikatör
Telefon: 08-519 558 43
cecilia.eriksson@smtm.se