Köp biljett
Du använder en gammal webbläsare!
Om du har Microsoft Edge installerat kan du starta den via denna länk: vrak.se i Microsoft Edge
Vi rekommenderar följande webbläsare:
En trefotsgryta på havets botten bland vrakrester

En trefotsgryta från 1540-talet i det så kallade Osmundsvraket fotograferades 2017 lockade vrakplundrare. Den försvann från vraket 2019 och finns inte längre kvar ombord. Foto: Mikael Fredholm, SMTM

Del 5: Vrakplundrare

Vrakfynden trivs bäst på botten 

Om det finns last kvar eller andra föremål i ett vrak så kan de sakerna ibland berätta om vad som hänt, när det hände och varifrån skeppet kom eller var på väg. Trots det undviker marinarkeologerna helst att ta upp föremål från vraket, eftersom de då lätt förstörs. Om ett föremål ändå tas upp för att bli undersökt och dokumenterat återförs det därför ofta snabbt till vraket.

Tyvärr förekommer det att dykande privatpersoner stjäl föremål från vrak och på botten. Riktigt dyrbara eller sällsynta föremål bärgas därför av marinarkeologer så de inte ska bli stulna.

 

Kniv_otillåten_gäst.jpg

Det är dykförbud på vraket skeppet Resande Man. Ändå har någon, som inte har där att göra, tappat sin dykarkniv. Foto: Jim Hansson, SMTM

Lagar skyddar vår historia 

Om ett fartyg sjönk före år 1850 skyddas det av kulturmiljölagen. Yngre, särskilt värdefulla, vrak kan ibland också vara skyddade av kulturmiljölagen. Det betyder att det är förbjudet att utan tillstånd röra vid, ändra eller skada vrak och lämningar. Du får inte heller ta med dig saker därifrån. Det gäller förstås också andra yngre vrak som kan ha en ägare. 

Vrak är ofta ömtåliga och den som dyker måste vara mycket försiktig när man rör sig i närheten av dem för att inte förstöra för framtida forskare. Många vrak i Östersjön ligger så grunt så att sportdykare kan ta sig ner till dem. Därför är det viktigt att även de respekterar kulturmiljölagen och äganderätten.  

Vrakplundring

När vrak plundras, försvinner också vår historia. Nu samverkar marinarkeologerna med marinen, kustbevakningen och sjöpolisen för att stoppa plundringen av vraken. 

 

Filmer om vrakplundring

Se Vraks filmer “Vrakplundring i Östersjön” och ”Det är grova straff för de här brotten” för att lära dig mer om vrakplundring.

Vrakplundring i Östersjön

Textversion: Vrakplundring i Östersjön

Det är grova straff för de här brotten

Textversion: Det är grova straff för de här brotten

 

Sidan senast uppdaterad: 2022-04-12