Du använder en gammal webbläsare!
Om du har Microsoft Edge installerat kan du starta den via denna länk: vrak.se i Microsoft Edge
Vi rekommenderar följande webbläsare:

Film i utställningen "Minnenas hav". Foto: Mikael Dunker, Vrak/SMTM.

Pedagogiskt erbjudande

Utställningarna

Utställningarna gestaltar den marinarkeologiska processen och tar oss ned under vattenytan till ett hav med ett unikt kulturarv från stenålder, medeltid, stormaktstid, 1700-tal, andra världskriget och nutid.  

Vrak på havets botten

Östersjöns unika kombination av bräckt vatten, kyla, mörker och låg syrehalt gör att material, även trä, kan bevaras i nästan perfekt tillstånd. Östersjön har varit och är ett av världens mest trafikerade hav och har därför en mycket stor mängd välbevarade vrak och andra lämningar från olika tidsperioder av samma klass som det välkända skeppet Vasa.

Kultur & Natur

Utifrån berättelser om skeppsvrak och andra lämningar på Östersjöns botten är möjligheten till ämnesövergripande perspektiv stort.

En skolvisning kan förutom historia ta upp frågor i till exempel samhällskunskap, biologi, fysik, religion, psykologi och filosofi.

Unika Östersjön

Östersjöns fiske-, skärgårds- och kustkultur har skapat livskraftiga samhällen. Havet har också varit avgörande för transporter av människor, varor och idéer. Det har gett oss kontakter, byggt upp våra rikedomar, genererat mångfald och samhällsutveckling.

Sidan senast uppdaterad: 2021-10-25