Köp biljett
Du använder en gammal webbläsare!
Om du har Microsoft Edge installerat kan du starta den via denna länk: vrak.se i Microsoft Edge
Vi rekommenderar följande webbläsare:

Start för uppläsning av utställningarnas texter

Här kan du nå de flesta av utställningarnas texter och få dem upplästa med hjälp av webbplatsens verktyg för maskinuppläsning, ReadSpeaker. Du kan självklart också använda en egen programvara eller tjänst för konvertering av text till tal.

Texterna är något bearbetade. De är även kompletterade med information om hur rummet ser ut och instruktioner om hur du bör röra dig i rummet för att texternas ordning ska stämma.

Använd hörlurar

Du som vill lyssna på utställningarnas texter behöver använda något slags hörlurar. Mobiltelefonens högtalare är inte ett alternativ.

Så fungerar ReadSpeaker

Till utställningstexterna

Minnenas hav

Resande Man

Det delade havet

Uppdraget

Epilogen

Allmänt om de olika utställningarna

På museet finns fem utställningar. De första två ligger på bottenplan, resterande tre på övre plan.

Museets första utställning, Minnenas hav, är en omslutande filmupplevelse som utspelar sig under ytan i Östersjön. Utställningen har lite text, och upplevelsen tar cirka 6 minuter att ta del av.

I den andra utställningen, Resande Man, är du kvar under ytan och befinner dig vid vraket Resande Man. Det tar cirka 20 minuter att får utställningens text uppläst. Versionen för uppläsning består av en sida som är indelad i tre avsnitt: Introduktion, Berättelsen samt Montrarna och golvet.

På övervåningen finns utställningen Det delade havet. Den består av sex rum som handlar om varsin arkeologisk lämning. Utställningen innehåller mycket text. Versionen för uppläsning består av en kort inledning och en sida per rum. Sidorna tar 10-15 minuter vardera att få upplästa.

Därefter följer Uppdraget. Här finns spel, interaktiva stationer, många föremGål och mycket text. Versionen för uppläsning är indelad i tre sidor som tar 10, 20 respektive 25 minuter att få upplästa.

Den sista utställningen, Epilogen, sammanfattar hela museet. Här finns en kort text, som tar cirka 2 minuter att läsa upp, och en filmupplevelse.

Sidan senast uppdaterad: 2022-01-11