Köp biljett
Du använder en gammal webbläsare!
Om du har Microsoft Edge installerat kan du starta den via denna länk: vrak.se i Microsoft Edge
Vi rekommenderar följande webbläsare:

Skånska kriget 1675-1679

1675 blev Sverige indraget i ett krig med de flesta Östersjöländerna som kallas Skånska kriget. Upprinnelsen var att danskarna ville återta landskap som de tidigare förlorat till Sverige, och få herravälde över Östersjön.

Danmark hade under våren 1676 ockuperat Gotland och ville nu även ta tillbaka Skåne. Tillsammans med holländska skepp väntade de in svenska flottan söder om Bornholm. Den svenska flottan seglade söderut med nära 30 örlogsskepp och lika många brännare och ombyggda handelsskepp, för att förhindra invasionen. Närmare 12 000 man var ombord med 2 200 kanoner. De största fartygen var Kronan och Svärdet.

Det första slaget stod söder om Bornholm, men när den danska flottan fick förstärkningar av den holländska, beslöt svenskarna att dra sig norrut. Ett ödestiget slag utkämpades därefter söder om Öland. Det ledde till slaget vid Öland 1 juni 1676. De svenska skepp som inte gick under drog sig tillbaka till Stockholms skärgård.

Danskarna vann striden och intog Skåne med 14 000 soldater en månad senare. I slutet av samma år stod det blodiga slaget vid Lund, mellan danskar och svenskar.

Sidan senast uppdaterad: 2021-03-05