Köp biljett
Du använder en gammal webbläsare!
Om du har Microsoft Edge installerat kan du starta den via denna länk: vrak.se i Microsoft Edge
Vi rekommenderar följande webbläsare:

Målning som visar Kronans dramatiska öde. Foto: Rolf Lind, Kalmar läns museum

Kronan – flaggskepp som sjönk

Plötsligt kantrade det stora regalskeppet med sina många kanoner. Vatten vällde in och panik utbröt. Besättningen försökte desperat ta sig ut när en kraftig explosion slet sönder skrovet.

Fakta

Djup: 27 meter

Byggd: 1665-68

Längd: -

Bredd: -

Förlist: 1676

Fartygstyp: Örlogsfartyg

Kronan sjösattes vid skeppsgården på Skeppsholmen i Stockholm 1668. Färdigbyggt var det ett av dåtidens största örlogsfartyg.

På grund av Sveriges dåliga ekonomi togs fartyget i bruk först 1672. Tre år senare bröt krig ut mot Danmark som hade stöd av Nederländerna, tidens ledande sjömakt.

Efter ett misslyckat sjötåg under hösten skulle den svenska flottan göra ett nytt försök att ta upp kampen med fienden. Kronan blev flaggskepp åt riksamiral Lorentz Creutz och i början på maj 1676 lämnade Kronan Dalarö tillsammans med ett 50-tal andra fartyg.

De båda flottorna möttes den 1 juni i höjd med Hulterstad på Ölands östra sida. Några dagar tidigare hade en oavgjord strid utkämpats, men nu hade danskarna fått förstärkning från Nederländerna. Drabbningen utvecklades snabbt till ett svidande nederlag för svenskarna.

Ombord på Kronan gavs order om att vända för att möta fienden – men utan andra åtgärder som att minska segelytan, stänga kanonportarna eller surra kanonerna. Resultatet blev att det stora skeppet kantrade och började fyllas av vatten. Plötsligt antändes krutdurken och fartyget sprängdes sönder i en enorm explosion. Omkring 800 man följde Kronan ned i djupet.

Vraket hittades 1980. Undersökningarna har resulterat i mängder med fantastiska fynd, och vrakplatsen är något av en tidskapsel från stormaktstidens Sverige.

Fakta

Djup: 27 meter

Byggd: 1665-68

Längd: -

Bredd: -

Förlist: 1676

Fartygstyp: Örlogsfartyg

Föremål och bilder från vraket

Se var vraket ligger Till kartan