Köp biljett
Du använder en gammal webbläsare!
Om du har Microsoft Edge installerat kan du starta den via denna länk: vrak.se i Microsoft Edge
Vi rekommenderar följande webbläsare:

War Fundy byggdes 1918 av Grant & Horne i Courtenay Bay i Saint John, New Brunswick i östra Kanada, som en del av ett återuppbyggnadsprogram efter första världskriget. Men tillgången på stål var dålig och därför byggdes ett flertal lastångfartyg i trä. Mellan åren 1917 till 1921 byggdes det mer än 125 lastfartyg, på 19 olika varv. 53 av dessa gavs namn som började på War. War Fundy som sedan 1920 ligger på botten utanför Upplandskusten var ett av dessa.

Fakta

Djup: 18-28 meter

Byggd: 1918

Längd: 76,2 meter

Bredd: 13,2 meter

Förlist: 1920

Fartygstyp: Lastångfartyg

Fartygen byggdes på kort tid och det var nog inte meningen att de skulle håll så länge. Av de 53 War-fartygen fanns endast 11 kvar efter 1925. Ett flertal av fartygen byggdes med samma mått, i synnerhet de som byggdes i trä.

Ett av dessa träfartyg var War Fundy som var 76,2 meter lång och byggd i hondurasmahogny. Hon hade en möjlig maxlast på 3 000 ton och moderniteter som elektrisk belysning och trådlös telegraf.

Den 7 september 1920 var hon på väg norrut till Gävle med kol som beställts av ett järnbruk i Gästrikland. Dimman låg tät och sikten var därför dålig. War Fundy grundstötte nära Grundkallens fyr och blev stående fast på grundet, med ett stort hål på babords sida i jämnhöjd med maskinrummet. Dagen efter grundstötningen kom Neptunbolagets ångare Neptunus till platsen för att undersöka fartyget inför en bärgning, men på grund av det dåliga vädret kunde de endast undsätta besättningen och föra dem till Öregrund.

När besättningen lämnade fartyget stod vattnet högt och det steg snabbt. Dagen efter var bärgningsfartyget åter ute på platsen för att försöka genomföra en bärgning, men hård vind och hög sjö gjorde att försöket misslyckades. Strax därefter gled hon av grundet och sjönk.

Fakta

Djup: 18-28 meter

Byggd: 1918

Längd: 76,2 meter

Bredd: 13,2 meter

Förlist: 1920

Fartygstyp: Lastångfartyg

Se var vraket ligger Till kartan