Köp biljett
Du använder en gammal webbläsare!
Om du har Microsoft Edge installerat kan du starta den via denna länk: vrak.se i Microsoft Edge
Vi rekommenderar följande webbläsare:

Kopparskeppen

På väg upp mellan våningsplanen möter besökaren kopparskepp skapade av konstnären Borney Bergstrand. 

Konstnär: Borney Bergstrand. Född 1937 i Göteborg. 

Borney Bergstrand skapar konstverk utifrån sin erfarenhet från olika varvs- och rörläggarjobb. Han skulpterar av kopparskrot och formar med hjälp av plåtsax, hammare, svets och andra verktyg – en blandning av rejält grovhantverk och finsmide.

Borneys båtar har alltid en verklighetsanknytning, men de är inte skalenliga, exakta modeller. Han låter istället fantasin sväva ut och tar fram båtens personlighet och karaktäristiska detaljer. Båtarna byggs utan skisser eller andra förlagor. Inspirationen kommer från segling, museibesök och från fartygslitteratur. En del har växt fram som minnen från pojkårens vandringar i Göteborg.

Borneys båtar har ställts ut på Sjöhistoriska museet (1987) och Vasamuseet (1990). Av skeppen som finns i samlingen visas dessa fem på Vrak sedan 2022. De avbildade skeppen stred i slaget vid Oliwa i Polen november 1627, där polackerna erövrade det svenska flaggskeppet Tigern och två tredjedelar av besättningen på 210 man dog i striden. Det var också här som Solen sprängdes i luften av egen besättning för att inte falla i fiendens händer

Sidan senast uppdaterad: 2024-02-28