Köp biljett
Du använder en gammal webbläsare!
Om du har Microsoft Edge installerat kan du starta den via denna länk: vrak.se i Microsoft Edge
Vi rekommenderar följande webbläsare:

Från utställningen Resande Man. Foto: Åke Eson Lindman, Vrak/SMTM.

Utställningar

Utställningarna på Vrak tar dig med på en spännande tidsresa. Du får uppleva dramatiska händelser gömda i det världsunika kulturarv som finns bevarat under ytan i Östersjön. Havet och marinarkeologin är alltid i centrum för Vraks skildringar av händelser, människor och världen.

Minnenas hav

I många tusen år har människor bott vid havet, levt av havet och färdats över havet med handelsvaror, idéer och lust att upptäcka. Men långt ifrån alla nådde sina mål.

Minnenas hav är en suggestiv, omslutande filmupplevelse som tar dig med på ett undervattensäventyr. Östersjön har fått en egen röst och berättar om krig och konflikt, gränser, handel och kulturutbyten. Föremål från Östersjöns botten bär också denna berättelse om havet som källa till både liv och död. 

Resande Man

I november år 1660 förliste Resande Man i Stockholms skärgård under en storm. Skeppet, ett mindre örlogsfartyg, var på väg till Polen i ett viktigt diplomatiskt uppdrag. Knappt hälften av de som var ombord klarade sig. En av de överlevande, ambassadsekreterare Andreas Bjugg, beskrev målande det dramatiska skeppsbrottet. Bjuggs berättelse fick stor spridning och Resande Man var snart ett mytomspunnet och eftersökt vrak.

I utställningen befinner du dig under ytan, precis vid fyndplatsen på Östersjöns botten. I montrar som hänger från taket svävar föremål som hittats ombord. 

Det delade havet

Sex olika lämningar på havets botten tar dig med genom Östersjöländernas gemensamma historia.

Här visas autentiskt foto- och arkivmaterial, i traditionell form men också som spännande interaktiva moment. Föremål från de olika lämningarna bär på berättelser om kontakter och allianser, om krig och handel, om liv och död, om stora historiska händelser och om enskilda livsöden. 

Läs om Tybrind vig, Darss, Solen, Vrouw Maria, U479 och Estonia.

Uppdraget

Dyk ner till det förflutna och lär dig mer om marinarkeologiskt arbete i Sverige. Prova på att undersöka spår som människor har lämnat efter sig i och intill hav, sjöar och vattendrag.

Utställningen innehåller också spelet Ditt marinarkeologiska uppdrag. Där får du själv bli marinarkeolog och lösa ett marinarkeologiskt uppdrag, ett steg i taget.

Epilogen

Ett besök på Vrak är som en genväg till ett nytt marinarkeologiskt perspektiv. Museets sista rum är en påminnelse om hur det som skett ovanför Östersjöns yta kan återupplevas flera hundra år senare, och hur marinarkeologin tillsammans med regionens bevarandemiljö gör hisnande tidsresor möjliga.

Trä från Äpplet

Vasas systerskepp hittades utanför Stockholm. Nu kan besökare på Vrak se ett prov på virke från timret på museets andra våning. Eken till skeppsvirket höggs 1627 i Mälardalen – på samma plats som Vasas virke något år tidigare.

Sidan senast uppdaterad: 2023-02-06