Du använder en gammal webbläsare!
Om du har Microsoft Edge installerat kan du starta den via denna länk: vrak.se i Microsoft Edge
Vi rekommenderar följande webbläsare:

Om webbplatsen

vrak.se är en helt ny webbplats, lanserad i juni 2021. Den kommer ständigt att byggas ut och fyllas på. Välkommen att dyka runt och utforska!

Webbplatsendesign är responsiv så att den anpassar sig efter den enhet du surfar med: dator, smart telefon eller surfplatta. Den fungerar och visas bäst med de senaste versionerna av moderna webbläsare.

Denna version av webbplatsen lanserades i juni 2021.

Att använda Vraks webbinnehåll

Följande gäller text, bilder, film, ljud och annan media på vrak.se:

Innehållet på Vraks webbplats omfattas av normal upphovsrätt. Det innebär att du får använda det för privat bruk under förutsättning att du:

  • anger i källan: Vrak/SMTM
  • anger upphovsperson för innehållet i de fall detta angivits på sidan, samt ber dessa om samtycke till användningen.

Vid all annan användning, i tryck eller i digitala medier, måste du ha separat godkännande. E‑posta din förfrågan, inklusive länk till sidan med det aktuella innehållet, till registrator.

E-post: registrator@smtm.se

Länka till webbplatsen

Länka gärna till vrak.se, men tänk på följande:

  • använd inte Vraks logotyp för att länka till webbplatsen. Museet vill undvika tveksamhet om vem som är ansvarig för informationen på den webbsida där länken är placerad.
  • länka inte så att Vraks webbplats placeras inom ramarna (frameset) för en annan webbplats.

Tillgänglig webbplats

Vi som arbetar med webbplatsen strävar efter att den ska kunna uppfattas, hanteras och förstås av alla användare, oavsett till exempel funktionsnedsättningar och oberoende av vilka hjälpmedel de använder. Vi eftersträvar att uppnå grundläggande tillgänglighet genom att följa WCAG 2.1 på nivå AA<alt="länk till annan webbplats" />.

Vi förenklar och förbättrar vårt webbinnehåll löpande, för att det ska vara lätt att läsa och förstå. Vi strävar efter att alla länkar ska se ut och fungera på samma sätt. Du som väljer att använda ditt tangentbord istället för mus, ska kunna tabba dig fram på sidorna.

På de flesta sidor kan du få texten på sidorna uppläst med hjälp av funktionen Lyssna, som du når i anslutning till sidan rubrik. Texten som läses upp markeras samtidigt med ljudet, vilket gör det lätt att följa med i texten. 

Lagen om tillgänglighet till offentlig digital service

I huvudsak är webbplatsen förenlig med lagen om tillgänglighet till digital offentlig service. Vi är medvetna om att delar av webbplatsen inte är helt tillgängliga.

Tillgänglighetsredogörelse

Något som inte funkar?

Om du hittar något som är tveksamt på webbplatsen är du välkommen att kontakta webbredaktionen via registrator.

E-post: registrator@smtm.se

JavaScript

På webbplatsen används i vissa fall JavaScript, men för enheter som inte stödjer detta finns det alternativa lösningar som gör att alla användare får samma funktionalitet.

Kakor

På webbplatsen används kakor för att förbättra användarupplevelsen på webbplatsen. En kaka (eller cookie) är en liten textfil som vrakmuseum.se begär att få spara på den dator, surfplatta eller mobil du surfar med.

Så används kakor på vrak.se

Sidan senast uppdaterad: 2021-10-12