Köp biljett
Du använder en gammal webbläsare!
Om du har Microsoft Edge installerat kan du starta den via denna länk: vrak.se i Microsoft Edge
Vi rekommenderar följande webbläsare:

Vraks bok fritt tillgänglig

nyhet
2024-04-22
I boken ”Under havets yta” möter läsaren Östersjöns unika kulturarv: Lämningarna som bevarats för eftervärlden, dolda under ytan. Här finns berättelser från en stenåldersboplats till vrak efter medeltida handelsfartyg, till spåren efter världskrigens härjningar. Nu finns boken fri för nedladdning.

Antologin ”Under havets yta” producerades av Statens Maritima och transporthistoriska museer i samband med att Vrak öppnade. Bland bokens berättelser finns flera bekanta skepp för den som besökt museet Vrak, som 1600tals-skeppet Solen, ubåten U-479 och M/S Estonia.

Den som vill veta mer om skeppen i utställningarna på Vrak får veta mer i boken, men här finns också andra lämningar. Texterna är skrivna av forskare från de olika länderna runt Östersjön, som ger vetenskapliga, men lättlästa perspektiv på fynden.

Lyfta historien

– Jag hoppas att folk får upp ögonen för att under ytan finns ett helt landskap av historia och berättelser som vi inte ser.  Jag hoppas att boken kan ge en ny blick på Östersjön och vårt kulturarv under ytan, säger Anna Arnberg, chef för Vraks marinarkeologiska verksamhet och redaktör.

– Vi är så glada att boken nu finns att ladda ner. Det är viktigt att vi får ut all den här spännande kunskapen fritt tillgänglig, säger hon.

För den som vill ha en ”riktig” bok finns Under havets yta också att köpa i Vraks museibutik.

Ladda ner boken

Under havets yta (pdf)