Köp biljett
Du använder en gammal webbläsare!
Om du har Microsoft Edge installerat kan du starta den via denna länk: vrak.se i Microsoft Edge
Vi rekommenderar följande webbläsare:

Jhonny Therus, vice ordförande i Svenska arkeologiska samfundet med Patrik Höglund och Jim Hansson, Vrak.

Den gyllene skärsleven till Djupasund-rapport

nyhet
2023-05-24
Svenska arkeologiska samfundet har utsett Vraks rapport om arbetet med att undersöka skeppsvrak i Blekinge till årets rapport 2022 och tilldelat rapportförfattarna priset Den gyllene skärsleven.

Rapporten Vraken i Djupasund är författad av Vraks marinarkeologer Patrik Höglund och Jim Hansson, med hjälp av Bengt Gullbin. Den handlar om en förundersökning som museet genomfört på uppdrag av Karlskrona kommun och Region Blekinge för att identifiera lämningar efter skepp i området. Uppdragsgivarna planerar att anlägga en dykpark i området.

Patrik Höglund berättar att de i arbetet med rapporten lagt tid på att göra den lättillgänglig och pedagogisk, bland annat genom att använda sig av rikligt med förklarande illustrationer.

Hans kollega Jim Hansson kommenterar priset:

– Jo, men det känns otroligt kul. Speciellt när det är den första marinarkeologiska rapporten som får det. Priset ger ju också en väldigt bra push till det fortsatta arbetet med att få till dykparken i Djupasund. Det är ju ett kvitto på att vi gör bra saker, där vi använder vraken till att berätta spännande historier som också ger ny kunskap.

I sin motivering till priset skriver samfundet att rapporten: ”visar på ett intressant sätt hur resultaten från en relativt begränsad marinarkeologisk undersökning med fokus på vrak kan bidra med ny kunskap som också omfattar det marina kulturlandskapet och ess förändring i ett vidare perspektiv”.

Här finns rapporten Vraken i Djupasund