Köp biljett
Du använder en gammal webbläsare!
Om du har Microsoft Edge installerat kan du starta den via denna länk: vrak.se i Microsoft Edge
Vi rekommenderar följande webbläsare:

Missa inte våra systermuseer

nyhet
2024-06-25
När du besökt Vrak, passa på att besöka våra systermuseer: Vasamuseet och Sjöhistoriska museet i Stockholm, eller Marinmuseum och Järnvägsmuseet i Karlskrona och Gävle. Här finns något för alla! Fri entré upp till 18 år.

Möt de andra museerna inom SMTM, Statens maritima och transporthistoriska museer, Sveriges modernaste myndighet där Vrak ingår. 

Sjöhistoriska museet

Sjöhistoriska har öppet som vanligt och erbjuder dagliga visningar under sommaren. Du kan också testa magnetfiske utanför museet.

Besökare ät välkomna ombord på museifartygen vid fartygspiren fram till slutet av augusti. Under sommaren erbjuds också resor ”I Vasas kölvatten” med vissa av museifartygen. Sjöhistoriskas båtmagasin på Rindö har öppet helgen 17-18 augusti. Seglarskolan är i full gång på Djurgårdsbrunnsviken och senare i sommar anordnas Seglarskolan dyker upp i Fisksätra. Under Stockholm Pride bjuder museet in till visningar med maritimt pride-tema. Den 14 augusti arrangeras utefilmkväll på den nya fina uteserveringen på Sjöhistoriska Café och Bar, då visas både Den Lilla Sjöjungfrun från 2023 och Göta Kanal. Sommaren avslutas med buller och bång på Riddarholmskajen där Sjöhistoriskas storsatsning Stockholm Steam går av stapeln 25 augusti.

Sjöhistoriska museet

Vasamuseet

Vasamuseet står redo att ta emot besökare från när och fjärran. Någon gång under sommaren kommer den 45:e miljonte besökaren att kliva in genom Vasamuseets portar.

Utställningen Brickwrecks med historiska skeppsvrak byggda i LEGO är öppen hela sommaren och fram till 29 september. Här kan du sänka Vasa eller skapa dina egna byggen. Förboka din biljett för att vara säker på en plats. För barn och familj finns Familjespåret, filmen och spåret om Vasagrisen och audioguiden Pojken och skeppet – en resa i det förflutna.

Även i år finns möjlighet att besöka Vasamuseets trädgård och varje måndag från 24 juni fram till slutet augusti är vår trädgårdsexpert Ulrika Flodin Furås på plats för att svara på frågor och berätta mer om vad som odlas och varför.

Museet erbjuder guidade visningar och audioguider på flera olika språk, filmen om Vasa visas under hela dagen i museets filmsalar.

Och det är alltid svalt och skönt att komma in i skeppshallen på Vasamuseet!

Vasamuseets hemsida

Marinmuseum

Sommaren på Marinmuseum är full av aktiviteter, för både stora och små. Från och med den 1 juni till och med den 31 augusti kan besökare gå ombord på museifartygen Jarramas, Bremön och Västervik. Slup- och barkasskjulet, där utställningen Flottans mindre båtar finns, är också öppen hela sommaren.

Sommarprogrammet startar den 24 juni och pågår till och med den 11 augusti. Varje dag ges en guidad visning om den seglande flottans historia och en familjevisning om livet ombord ett 1700-talsskepp. På tisdagar och torsdagar ges guidade visningar ombord på robotbåten Västervik. Barn kan släppa loss sin kreativitet i Sjömansverkstaden, lära sig att slå knopar och göra sin egen nyckelring i Knopboden, och gå på tipsrunda runt museet.

Vid ett antal tillfällen under sommaren erbjuds segling med barkar, som flottans mindre skeppsbåtar kallas. Seglingarna genomförs i samarbete med Marinmuseums vänförening Carlskrona Båteskader (CBE). Under vecka 30 är det Västerviksveckan på Marinmuseum, med dagliga guidade visningar ombord på robotbåten Västervik, i samarbete med vänföreningen Västerviks vänner.

Marinmuseums hemsida

Järnvägsmuseet

Äntligen! Järnvägsmuseet öppnar 29 juni!  Under sommaren har museet öppet alla dagar. Välkommen in att besöka en av världens största fordonssamlingar inom området järnväg, lär känna historien om den svenska järnvägen eller passa på att fylla på energi i vår nyöppnade restaurang Ångpannan. Stora och små kan passa på att besöka i Järnvägsparken, kliva ombord på Mini-tåget eller besöka de historiska stationsbyggnaderna.

Järnvägsmuseets hemsida