Du använder en gammal webbläsare!
Om du har Microsoft Edge installerat kan du starta den via denna länk: vrak.se i Microsoft Edge
Vi rekommenderar följande webbläsare:

Foto: Jim Hansson.

Osmundskeppet och Östersjön som järnmarknad

Ett välbevarat senmedeltida skepp upptäcktes 2017 på botten i Stockholms skärgård. Vraket visade sig vara lastat med så kallat osmundjärn och kan bidra med mycket ny kunskap om tidig industri, handelsvägar, transporthistoria och järnhantering.

I Osmundvrakets last finns en mängd tunnor med så kallade osmundar, föregångare till stångjärn. De knytnävsstora järnbitarna var en viktig handels- och exportvara. Vraket dateras till mitten av 1500-talet, men har medeltida detaljer. Skeppstypen är hittills närmast okänd.

Östersjön som järnmarknad

Forskningen av järn, handel och sjöfart sker ur flera perspektiv. Dels i ett mikroperspektiv utifrån det orörda skeppet – en sällsynt välbevarad 1500-talsmiljö. Dels i mycket större nationella och internationella perspektiv utifrån de frågor kring järnexportens och Östersjöhandelns organisation som skeppsfyndet kan belysa.

Detta är ett långsiktigt samarbetsprojekt mellan Vrak, Jernkontorets Bergshistoriska utskott och Stockholms universitet. Flera internationella delinsatser och projekt planeras.

Jernkontoret om projektet

Kontakt

Projektledare

Jim Hansson, marinarkeolog, Statens maritima och transporthistoriska museer.

E-post: Jim.hansson@smtm.se

Sidan senast uppdaterad: 2021-06-03