Köp biljett
Du använder en gammal webbläsare!
Om du har Microsoft Edge installerat kan du starta den via denna länk: vrak.se i Microsoft Edge
Vi rekommenderar följande webbläsare:

Dyk ner i Östersjöns klassrum

Nu lanseras Östersjöns klassrum, en skolwebb från Vrak. Östersjöns klassrum innehåller lektioner om Östersjön, vrak och lämningar från stenåldern till nutid, samt hur marinarkeologer arbetar.

Med hjälp av Östersjöns klassrum kan lärarna ge sina elever fördjupad kunskap om det som hänt både på och i Östersjön och hur människor i alla tider använt havet som resurs och vad det har fått för konsekvenser.

– En utgångspunkt när vi berättar om marinarkeologi, vrak och lämningar från skilda tider har varit att även belysa Östersjöns roll; som hav, som transportled, som förutsättning för fiske och kustkulturer, säger Fredrik Lundgren, som är pedagog på Vrak. Han fortsätter:

– Vrak och andra lämningar på Östersjöns botten är som frusna ögonblick som väcker liv i vår historia och som också kan säga något om vår egen tid. Det finns alla möjligheter att koppla på flera ämnen som till exempel samhällskunskap, biologi och fysik, men även språkämnen, idrott och hälsa och bild. 

Här finns material som riktar sig direkt till eleverna, liksom lärarhandledningar och fördjupningsartiklar. Frågor om hållbarhet och bruk av naturens resurser kopplas till de historiska vraken. Östersjöns klassrum ger också förslag på innehåll i ämnesövergripande temaarbeten.

I arbetet med att ta fram Östersjöns klassrum har det pedagogiska teamet på Vrak samarbetat med Sunnadalskolan i Blekinge som fått agera pilot-skola. Årskurserna 4, 5 och 6 har fungerat som referensklasser för det pedagogiska materialet och har gjort en hel temavecka om Östersjön i samarbete med Vrak. Tack vare elevernas insatser har skolmaterialet kunnat utvecklats och förfinats. Östersjöns klassrum vänder sig till lärare och elever i mellanstadiet och uppåt. 

Den pedagogiska verksamheten på Vrak syftar till att med Östersjön och dess historiska vrak och lämningar som sammanhållande kontext ge kunskap, förståelse och förmåga till dynamiskt tänkande och handlande – nycklarna till framtida goda livsbetingelser i och runt Östersjön.

Sidan senast uppdaterad: 2022-12-27