Köp biljett
Du använder en gammal webbläsare!
Om du har Microsoft Edge installerat kan du starta den via denna länk: vrak.se i Microsoft Edge
Vi rekommenderar följande webbläsare:

Vikingatida vardag byter museum

nyhet
2022-05-24
Vid utgrävningar i Birkas hamn för 10 år sedan fann Vraks marinarkeologer (tidigare Sjöhistoriska museet) över tusen föremål från den vikingatida staden. Nu packas de ihop för att Historiska museet i Stockholm ska ta över dem.

Under utgrävningar under åren 2004-2014  i vattnet utanför Svarta jorden på Björkön i Mälaren kom människors vardag nära. Vardagsföremål som skedar, skålar, väskbyglar och rester av textil och rep upp åter ur djupet. Men även ben från djur: slaktavfall och matrester som troligen slängts i vattnet.

Föremål i trä och andra naturmaterial finns inte kvar vid utgrävningar uppe i jorden. Men i botten av Birkas hamn låg askar med lock, trasor till tjärpenslar och rep gjorda av lindbast och mycket mer, berättar Vraks marinarkeolog Håkan Altrock entusiastiskt.

I dagarna packar han de sista fynden från utgrävningen i Birka hamn i kartonger. Totalt är det 1300 föremål, som från och med nu kommer att tillhöra samlingarna vid Historiska museet i Stockholm. De har redan tidigare fått några av Birkaföremålen som visas i den stora vikingautställningen Vikingarnas värld.

Dessa föremål är helt unika, liknande fynd har man så vitt jag vet bara funnit i vattnet vid vikingatida Hedeby vid nuvarande tyska kusten, säger Håkan Altrock.

Håkan Altrock. Foto: Susanna Allesson-Nyberg / Vrak/ SMTM. CC-BY.