Köp biljett
Du använder en gammal webbläsare!
Om du har Microsoft Edge installerat kan du starta den via denna länk: vrak.se i Microsoft Edge
Vi rekommenderar följande webbläsare:

Seminarium med ukrainska kollegor

nyhet
2023-12-04
Nyligen deltog Vraks forskningssamordnare och marinarkeolog Patrik Höglund och Johanna Väpnargård, projektledare för utställningarna, i ett digitalt seminarium arrangerat av Khortytsia National Reserve, ett museum och en park i Zaporizjzja i Ukraina.

Seminariet hade temat “Forms of museum exposition” och totalt deltog cirka 150 personer från 55 museer och organisationer. Förutom från Ukraina fanns deltagare från Sverige, Polen, Italien och Tyskland. Vrak deltog med presentationen "From research below to exhibition above", som handlade om hur forskning kring kulturarvet under ytan presenteras publikt på museet Vrak.

Långt samarbete

Den svenska myndigheten Statens maritima och transporthistoriska museer (SMTM), som Vrak är en del av, har länge haft ett samarbete med Khortytsia. I våras var kollegor därifrån på besök i Sverige och berättade om sin situation i Ukraina. Museet ligger bara cirka 30 kilometer från den nuvarande frontlinjen och personal från SMTM har därför varit nere och 3D-dokumenterat utställda vrak som inte kan flyttas i händelse av att museet måste evakuera