Köp biljett
Du använder en gammal webbläsare!
Om du har Microsoft Edge installerat kan du starta den via denna länk: vrak.se i Microsoft Edge
Vi rekommenderar följande webbläsare:

Uppdatering: Pålspärrarna vid Häringe

nyhet
2023-11-13
Vraks arbete med att undersöka pålspärrarna under vattnet i Häringe i Stockholms län går vidare. Nu kan träprover berätta mer om historien.

I våras undersökte Vraks arkeologer två pålspärrar vid inloppet till Landsfjärden, där Häringe slott ligger idag. I den tidigare artikeln är områdets historik och fornlämningsmiljö beskriven

När Vrak undersökte spärrarna, som delvis dokumenterades med 3D-fotogrammetri, togs även två prover för vedartsanalys och efterföljande kol-14-dateringar. Fördelen med att göra vedartsanalyser är att man får veta träslag, i detta fall rörde det sig om granar. På ena provet fanns de yttersta årsringarna med bark kvar och på det andra provet saknades maximalt 20 årsringar. Att proven alltså hade låg egenålder gör 14C-dateringarna mer säkra.

Prover ger svar

Under sommaren var kol-14-proverna på analys hos Uppsala universitet och det visade sig att de båda spärranläggningarna sannolikt är byggda runt år 1100, mellan 1050–1150.

Vi vet inte säkert varför spärrarna vid inloppet till Landsfjärden upprättades. Kanske skulle de främst skydda en hamn i Landfjärden, men även det kringliggande området. Här finns flera fornlämningar som kan dateras till järnålder och medeltid och som visar att det var en tid med hög aktivitet.  

I Sverige finns det flera exempel på tidigmedeltida spärrar som byggdes innan de medeltida borgarna eller städerna grundades. Syftet kan ha varit att omlandet skulle få en förvarning och kunna fördröja fientliga attacker. 

Se pålspärrarna som 3D-modeller

Modell av pålspärr 2 Hansviken

Modell av pålspärr 1 Byholmssundet