Köp biljett
Du använder en gammal webbläsare!
Om du har Microsoft Edge installerat kan du starta den via denna länk: vrak.se i Microsoft Edge
Vi rekommenderar följande webbläsare:
Skrov
Pressmeddelande
2020-10-06

Fler dykparker i Östersjön

Intresset för Östersjöns vrak och marinarkeologi är stort och därför får Sverige allt fler dykparker. Just nu planeras för en sådan i Karlskrona, där marinarkeologer från Vrak – Museum of Wrecks är och dyker under två veckor. I Djupasund, mellan Sturkö och Tjurkö, görs en marinarkeologisk förundersökning som kan leda till en dykpark och turistattraktion 2022. Karlskrona kommuns projekt Världsarvets g(l)ömda vrak leder arbetet.

Under 1780-talet sänktes avsiktligt skepp för att bygga en spärr vid inloppet till Karlskrona. Vraken är kulturhistoriskt viktiga men i dag osynliga och otillgängliga delar av världsarvet.

-    Karlskrona är fullt av vrak efter skepp som deltagit i sjöslag, men som klarat sig undan och seglat vidare. När det inte längre var lönsamt att reparera dem återanvändes de exempelvis som utfyllnader i kajer eller som en del av försvaret genom att spärra inlopp – ett tidigt återvinningstänk, berättar Petra Stråkendal, Länsstyrelsen Blekinge. - Det är en stor förmån att kunna arbeta med vrak efter skepp som byggdes, verkade och sänktes här, samtidigt som fler nu får möjlighet att ta del av deras berättelser.

Vrak ska identifieras

Flera av vraken är redan attraktiva dykmål, men med stor utvecklingspotential. Ett av dykmålen är Djupasund strax utanför Karlskrona, där undersökningar nu har påbörjats som en grund för att skapa en säker dykpark.
 
I Djupasund finns en spärr av vrak som var en viktig del av försvaret av Karlskronas örlogsbas. Flera av vraken är kända, men inte alla.

-    Dykningarna ger oss en unik möjlighet att dokumentera och identifiera flera av den svenska örlogsflottans fartyg som vi vet väldigt lite om, säger Jim Hansson, marinarkeolog på Vrak.Viktig del av världsarvet. Ett av målen med projektet Världsarvets g(l)ömda vrak är att lyfta fram vraken ur Karlskrona skärgårds djup och göra historierna kring dem tillgängliga. En viktig del av världsarvet lyfts fram, vilket bidrar till helhetsbilden av Karlskronas maritima historia.
 
-    Karlskrona kommuns ambition med Världsarvets g(l)ömda vrak är dels att locka fler besökare till Karlskrona, dels att få föreningar och företag att utveckla produkter kopplade till världsarvet. Genom projektet hjälper vi näringslivet att utvecklas och öka sysselsättningen i kommunen och regionen, säger Ann-Marie Nordström, skärgårdsutvecklare på Karlskrona kommun.

Planerad invigning 2022
Dykningarna i Djupasund pågår i två veckor. Dykparkens invigning är planerad till 2022, i samband med Marinens 500-årsjubileum.

När dykparken står färdig kommer dykande besökare bli guidade bland vraken på havets botten av vägvisare och skyltar.

Projektägare är Karlskrona kommun, med finansiering från Region Blekinge och Länsstyrelsen i Blekinge.
Vrak – Museum of Wrecks öppnar 2021 och ingår i Statens maritima och transporthistoriska museer.

Mer information:

Anders Wikström
Projektledare, Världsarvets g(l)ömda vrak
E-post: anders.wikstrom@kmvforum.se 
Telefon: 0739-84 19 19

Jim Hansson
Marinarkeolog, Vrak/SMTM
E-post: jim.hansson@smtm.se 

 

Cecilia Eriksson

Kommunikatör
08-519 558 43
cecilia.eriksson@smtm.se

Om oss Vrak – Museum of Wrecks är ett nytt marinarkeologiskt museum som byggs på Djurgården i Stockholm. Museet kommer att ge besökarna en djupdykning till Östersjöns välbevarade vrak och andra lämningar från olika tidsperioder. Museet ingår tillsammans med Vasamuseet, Sjöhistoriska museet, Marinmuseum och Järnvägsmuseet i den statliga myndigheten Statens maritima och transporthistoriska museer. Följ oss på Instagram @vrakmuseum och på webben www.vrak.se