Köp biljett
Du använder en gammal webbläsare!
Om du har Microsoft Edge installerat kan du starta den via denna länk: vrak.se i Microsoft Edge
Vi rekommenderar följande webbläsare:
Båthall 2, numera Vrak - Museum of Wrecks
Pressmeddelande
2021-09-21

Hela svenska folket är inbjudna till invigningen av Vrak – Museum of Wrecks!

Den 22 september inviger H.M. Konungen Sveriges nyaste museum Vrak – Museum of Wrecks i Stockholm. Alla i hela Sverige är inbjudna till den digitala sändningen av ceremonin via vrak.se.

Vrak är ett nytt statligt museum, syster till Vasamuseet och beläget på Djurgården i Stockholm. Museet ska tillgängliggöra vårt gemensamma kulturarv som döljer sig under havets yta.

– Vrak ska vara hela Sveriges museum och det var naturligt att vi redan från början planerade en digital invigning som alla skulle kunna delta i, oavsett var i landet man bor.
I och med pandemin blev det digitala valet än mer självklart, och vi är glada att kunna välkomna alla till invigningen, säger Vraks museichef Odd Johansen.

Ingen annanstans i världen finns det så många välbevarade vrak som i Östersjön. Vrak tar deras berättelser till ytan, men låter vraken och andra föremål ligga kvar på botten där de bevaras bäst. På museet får besökaren istället dyka ner i det förflutna med hjälp av olika digitala lösningar.

Den 22 september invigs museet genom att H.M. Konungen ger order om att skjuta salut med en kopia av en Vasakanon, som tas ut ur Vasamuseet enbart för detta tillfälle. Invigningsceremonin direktsänds via Vraks webbplats.

Tid och plats
Onsdag den 22 september kl. 16.00 via Vraks webbplats: https://www.vrak.se/invigning

Program:
• Introduktion till den magiska världen under havets yta 
• Två korta tal 
• H.M. Konungen inviger museet 
• Musik och underhållning.

Välkomna!

Kontakt
Vid frågor, kontakta gärna pressansvarig Cecilia Eriksson 076-607 58 78.

Vrak – Museum of Wrecks 
Vrak är ett nytt museum, syster till Vasamuseet, som berättar om Östersjöns unika vrak och lämningar. Ingen annanstans i världen finns det så många välbevarade vrak som i Östersjön. Vrak tar deras berättelser till ytan, men låter vraken och andra föremål ligga kvar på botten där de bevaras bäst. Det nya museet är ett nav för vrak, nya upptäckter och forskning runt hela Östersjön.

Adress: Djurgårdsstrand 17, Djurgården, Stockholm.
www.vrak.se