Köp biljett
Du använder en gammal webbläsare!
Om du har Microsoft Edge installerat kan du starta den via denna länk: vrak.se i Microsoft Edge
Vi rekommenderar följande webbläsare:
Orangefärgad boj på Stockholms vatten, Kaknästornet i bakgrunden
Pressmeddelande
2021-09-15

Orangefärgade bojar på Stockholms vatten visar vrak

På Stockholms vatten syns sedan förra veckan stora orangefärgade bojar. Detta för att uppmärksamma stockholmarna på vårt gemensamma kulturarv som döljer sig under havets yta.

De stora orangefärgade bojarna har placerats ut av det nya museet Vrak – Museum of Wrecks som snart öppnar. Syftet med bojarna – som har sjökortstecknet för vrak och ett frågetecken tryckt på sidan – är att uppmärksamma stockholmarna på kulturarvet under ytan. Det finns nämligen gott om vrak i centrala Stockholm och många kvar att upptäcka.

Vrak – Museum of Wrecks är ett nytt statligt museum, syster till Vasamuseet och beläget på Djurgården.

– Bojarna är en del i öppningskampanjen för Vrak. Det var ett självklart val att använda Stockholms vatten som en plats för att berätta om det nya museet, säger Sofie Aspelin som är kommunikationschef på Statens maritima och transporthistoriska museer. Hon fortsätter: 

– Hela museets innehåll är hämtat från sjöbotten och det finns många vrak kvar att upptäcka, frågan är bara var och när nästa stora fynd görs. Kulturarvet under havets yta är en dold, spännande värld av orörda tidskapslar som vi tillgängliggör och berättar om på museet.  

Det nya museet Vrak invigs den 22 september av H.M. Konungen och öppnar dagen därpå. Vrak tar berättelserna till ytan, men låter vraken och andra föremål ligga kvar på botten där de bevaras bäst. På museet får besökaren istället dyka ner i det förflutna med hjälp av olika digitala lösningar.

För mer information om vrak i Stockholms vatten:
Jim Hansson, marinarkeolog vid Vrak
Telefon: 070-929 95 69

För mer infromation om museet. bilder och filmer:
Cecilia Eriksson, pressansvarig för Vrak. 
Telefon 076-607 58 78