Köp biljett
Du använder en gammal webbläsare!
Om du har Microsoft Edge installerat kan du starta den via denna länk: vrak.se i Microsoft Edge
Vi rekommenderar följande webbläsare:
Däcksbalk från vrak i Djupasund
Pressmeddelande
2021-05-27

Pressinbjudan: Final i Sunnadalskolans ämnesövergripande temaveckor kring Östersjön i samarbete med Vrak – Museum of Wrecks

Fredagen den 28 maj avslutar Sunnadalskolan del två i ett arbete som handlat om Östersjön i samarbete med ett nytt museum: Vrak – Museum of Wrecks. Årskurserna 4, 5 och 6 har fungerat som referensklasser för museets pedagogiska material. Tack vare elevernas insatser i projektet har museets skolmaterial utvecklats och förfinats. Press och övriga medier är välkomna på fredag 28 maj klockan 11.00 att besöka Sunnadalskolan på plats, tala med lärare och elever och förstås ta del av resultatet.

Elever och lärare på Sunnadalskolan bidrar till det nya museet Vraks pedagogiska material genom att de både testar, genomför och utvärderar allt från lektionsmaterial via lärarhandledningar till praktiska övningar och upplägg.

– Vi är oerhört glada och tacksamma för att Sunnadalskolan gör det här arbetet tillsammans med oss. Vrak ska vara hela Sveriges museum och det är viktigt att säkerställa att museets skolprogram fungerar även för de skolor som inte kan besöka oss fysiskt, säger Odd Johansen, museichef på Vrak – Museum of Wrecks.

Berättelser om gamla skeppsvrak och andra lämningar på Östersjöns botten passar väl in i skolans arbetssätt med ämnesövergripande perspektiv och metodik. En skolvisning på Vrak kan förutom historia beröra många andra ämnen, som samhällskunskap, biologi, fysik, religion, psykologi och filosofi.

– Skolprogrammen på museet har som ambition att tänka nytt och bredare jämfört med klassiska skolbesök och i det arbetet är det värdefullt att ha en så innovativ och utvecklingsinriktad samarbetspartner som Sunnadalskolan, säger Odd Johansen och fortsätter:

– Jag är imponerad av hur de arbetat närmast sömlöst med kulturmiljö, naturmiljö och hållbarhet samtidigt. Det är spännande att se att det inte behöver finnas några gränser mellan dessa områden.

Den här veckan har barnen på Sunnadalskolan arbetat med praktiska övningar kopplade till Östersjön. De har bland annat byggt flottar för att testa bärkraft och framdrift, studerat alger och hur miljön i Östersjön påverkar det som finns i vattnet såväl som på botten. 

Avslutningen på temaveckan toppas av en filmpremiär i aulan. Filmen är en kort dokumentär om projektet som berättar om elevernas slutsatser, analyser och kunskaper gällande historia och miljölära. Filmen ska dessutom fungera som inspiration för andra skolor.

Dag och tid:
Varmt välkomna till Sunnadalskolan fredagen den 28 maj klockan 11.00 för att se och höra mer om projektet. 

Vrak – Museum of Wrecks är ett nytt marinarkeologiskt museum som kommer att öppna efter sommaren intill Vasamuseet, på Djurgården i Stockholm.

För mer information, kontakta gärna: 
Peter Skogsberg, museipedagog och lärare på Sunnadalskolan
Telefon: 0709-30 37 31
E-post: peter.skogsberg@smtm.se

Sutka Nisic, lärare på Sunnadalskolan
Telefon: 0766-53 50 13
E-post: sutka.nisic@skola.karlskrona.se

 
Catrin Rising
Kommunikatör
Statens maritima och transporthistoriska museer
Telefon: 0737-35 16 02 
E-post: catrin.rising@smtm.se