Köp biljett
Du använder en gammal webbläsare!
Om du har Microsoft Edge installerat kan du starta den via denna länk: vrak.se i Microsoft Edge
Vi rekommenderar följande webbläsare:

Gripshundens monster bärgas. När träskulpturen skulle tas upp ur vattnet lade man den på en vagga så den inte skulle skadas. Foto: Ingemar Lundgren

Del 4: Gribshunden - ett monster

Skrämmande skeppsfigurer

Under medeltiden målade man mönster och sköldar på skeppens sidor. Längst fram i fören på skeppen kunde man ha en skrämmande skulptur, som ofta var målad med starka färger. Det här var en fortsättning på vikingaskeppens drakhuvuden, som satt längst fram.

Det konstiga skeppsnamnet Gribshunden

Skeppet hette från början Griffen från latinets Griffone vilket betyder gripen. En grip är ett sagodjur, ofta med nedre kroppen som ett lejon och övre kroppen i form av en örn. Men ibland kunde överkroppen se ut som en drake. Skeppet kallas så småningom för Gribshunden, alltså en hopslagning av grip och hund.

Gribshunden med en människa i käften

2015 hittade marinarkeologerna en träbjälke som stuckit ut längst fram på skeppet. På träbjälken har man avbildat ett monster med ett hotfullt gap fyllt med vassa tänder och runda små ilskna ögon långt ner på pannan. I gapet sticker det fram ett människohuvud som skriker av fasa. Uppe på huvudet finns två knoppar där det troligen suttet två horn. Öronen ser ut som fiskfenor.

Galjonsfigur_Niklas_Eriksson.jpg

Mellan tänderna i munnen på monstret ser man den skrikande människan. Foto: Niklas Eriksson

GripRönnbyjpg 3.jpg

Här mäter marinarkeologen bjälken med träskulpturen och gör anteckningar. Det finns både ”papper” och pennor som fungerar under vattnet! Foto: Johan Rönnby

 

Galjonsfiguren Gribshunden i 3D

Filmen visar galjonsfiguren i närbild och hur den troligen haft horn på sitt huvud.

 

 

Producent: Ingemar Lundgren, Ocean Discovery/Blekinge Museum.

 

Nordens äldsta karta

Carta Marina är den äldsta karta som ganska rätt visar hur Norden ser ut. Kartan trycktes första gången 1539 och ritades av den svenska prästen Olaus Magnus. 

Carta Marina kan lära oss om hur den tidens människor såg på världen och vilka kunskaper de hade om hav och land. Du kan se på kartan att haven var fyllda med olika skepp och havsmonster. 

Textversion: Nordens äldsta karta

Källa: Kungliga biblioteket

Se hela kartan Carta Marina (JPG)

 

FRÅGOR ATT BESVARA OCH FUNDERA PÅ

- Varför satte man otäcka monster på krigsskepp?

- Fundera på om människan är på väg in eller ut ur Gribshundens käft! Vad tror du?

Sidan senast uppdaterad: 2022-04-12