Köp biljett
Du använder en gammal webbläsare!
Om du har Microsoft Edge installerat kan du starta den via denna länk: vrak.se i Microsoft Edge
Vi rekommenderar följande webbläsare:
Skulpturen föreställer S:t Görans seger över draken. S:t Göran på hästen symboliserar Sten Sture den äldre, draken föreställer danskarna och prinsessan som skymtar till vänster är en symbol för Sverige som Sten Sture räddar när han dödar draken. Monumentet i Storkyrkan i Stockholm restes efter Sten Sture den äldres seger över Kristian I (kung Hans far) vid slaget vid Brunkeberg i Stockholm 1471

Skulpturen föreställer S:t Görans seger över draken. S:t Göran på hästen symboliserar Sten Sture den äldre, draken föreställer danskarna och prinsessan som skymtar till vänster är en symbol för Sverige som Sten Sture räddar när han dödar draken. Monumentet i Storkyrkan i Stockholm restes efter Sten Sture den äldres seger över Kristian I (kung Hans far) vid slaget vid Brunkeberg i Stockholm 1471. Foto: Jürgen Howaldt, CC BY-SA 2.0 DE, Wikimedia

Del 6: Fördjupning - vad hände sedan med Kalmarunionen?

Kalmarunionen skulle göra Norden starkt

Tillsammans med Danmark och Norge var Sverige förenade i en union sedan 1393 som kallades Kalmarunionen. Tillsammans i en union skulle länderna kunna stå emot hotet från tyska furstar. Unionen skulle ha en gemensam dansk kung. Men i Sverige hade man under slutet av 1400-talet i strid med unionsöverenskommelsen, utsett både svenska kungar och svenska riksföreståndare. Riksföreståndarna hade nästan samma makt som en kung. En mycket viktig riksföreståndare under den här tiden var Sten Sture den äldre.

Varför Sten Sture den äldre?

Sten Sture den äldre var inte gammal, men en superkändis. Han hade besegrat kung Hans far, den danska unionskungen Kristian I, i slaget vid Brunkeberg i Stockholm år 1471. Sten Sture var riksföreståndare och krigade mot danska kungar under Kalmarunionen i nästan 30 år.

När Sten Svantesson blev riksföreståndare 1512 bytte han namn till Sten Sture. Han ville visa att han var lika bra som den förra Sten Sture på att bekämpa danska unionskungar, fast att han inte alls var släkt med honom. 

För att hålla ordning på dessa Sturar i historien kallar man den förste för Sten Sture den äldre (förkortas Sten Sture d.ä.) och den andra för Sten Sture den yngre (förkortas Sten Sture d.y.).

Kalmarunionen skapade konflikter i Sverige

Sten Sture den äldre och många andra mäktiga personer ville att Sverige skulle bryta sig loss från Kalmarunionen. Andra personer i Sverige med makt och rikedomar tjänade på att ha kvar unionen med en dansk kung. Det ledde till flera inbördeskrig mellan stormän i Sverige och krig mellan Sverige och Danmark.

Sten Sture den äldre och de mäktigaste stormännen, till exempel biskopar, kunde ha egna krigsskepp och egna soldater. Slutet av 1400-talet var en mycket orolig tid i Norden.

Med Gustav Vasa upphörde Kalmarunionen

1497 lyckades till slut kung Hans bli krönt till kung över Sverige och hela Kalmarunionen. Men efter några år var Sten Sture den äldre tillbaka vid makten. Striderna i Kalmarunionen fortsatte mellan svenska riksföreståndare och danska unionskungar ända till 1523. Då hade Gustav Vasa tagit makten och blivit krönt till Sveriges nya kung. Kalmarunionen upphörde därmed efter 126 år.

Sidan senast uppdaterad: 2022-04-12