Köp biljett
Du använder en gammal webbläsare!
Om du har Microsoft Edge installerat kan du starta den via denna länk: vrak.se i Microsoft Edge
Vi rekommenderar följande webbläsare:
En målning från 1300-talet där kvinnor och män festar på ett skepp

En målning från 1300-talet på en vägg i ett värdshus i Wismar, en Hansastad nära Darss. Både män och kvinnor festar på öl och vin när skeppet ligger i hamn. Kläderna de bär är typiska för medeltiden. Källa: Historic Museum of Wismar. Foto: C. Meyer

Del 3: Livet ombord

Öl och vin i stället för farligt vatten

Eftersom vatten i tunnor lätt blev dåligt och ofta innehöll bakterier, svamp och mögel drack man ofta öl i stället, både på land och till sjöss. Ölet var ofta alkoholsvagt, men renare eftersom det hade kokats och innehåller humle som motverkar bakterier. Vin var dyrare och inte lika vanligt.

Kannan som skyddade sin ägare

Bland föremålen på vraket fanns en fin dryckeskanna av tenn. På lockets insida finns en bild av Jesus på korset. 

dk020825-01-06sd.jpg

Dryckeskannan av tenn vid vraket. Foto: Roland Obst/archaeomare Institut für marine und maritime Forschung e.V

På handtaget står det ’AVE: REG’. Det är en förkortning av en katolsk latinsk bön som börjar ’Ave Regina’. Det betyder ’Var hälsad drottning’. Drottningen är Jesus mor Maria. Hon är fortfarande det viktigaste helgonet för katoliker.

Nedanför bönen är några andra tecken inristade, antagligen ett bomärke som visade vem som var ägaren. Att ha sitt bomärke eller namn intill en bön var ett sätt att be om helgonets beskydd. Jesusbilden i locket gav också skydd. Kanske tillhörde kannan en köpman ombord.

kanna_tavla.jpg

På lockets insida finns en bild på den korsfäste Jesus. Nedanför står hans mor Maria till vänster och lärjungen S:t Johannes till höger. Foto: Noelia Madrigal Sequeira

Sjömännen fiskade själva 

I vraket har man hittat rester av nätnålar och sänken. Nätnålar använde sjömännen för att tillverka och laga fiskenät. Arkeologerna har också hittat många sänken av bly. De användes för att näten skulle stanna kvar i vattnet och inte flyta upp. I sänkena finns små rester av nät bevarade. De här redskapen visar att besättningen troligen själva fångade fisk för att få färsk mat ombord.

dars_nål_blysänke1.jpg

Bland alla fynden på vraket har man hittat föremål som sjömännen hade för att fiska. Bland annat en stor nål som man använde för att laga nät och blysänken till näten. Foto: Anneli Karlsson, Vrak – Museum of Wrecks/SMTM.

 

FRÅGOR ATT BESVARA OCH FUNDERA PÅ

- Fisk var efterfrågat av katoliker på grund av religionen. Ge exempel på mat i dag som är förbjuden eller som är särskilt eftertraktad på grund av religion och tradition. 

- Dryckeskannan har bokstäver, tecken och en bild av Jesus på korset. Ägaren var nog stolt när han använde och visade upp sin kanna för andra. Har du kläder med bokstäver, tecken eller bilder av hjältar? Vad är det för bilder, bokstäver eller tecken? Vad betyder de för dig? 

- Kannans bild skulle kunna skänka skydd åt sin ägare. Har du en maskot, speciella kläder, skor eller utrustning som du tänker ska ge dig tur eller kraft att vinna när du till exempel sportar?

- Är det någon skillnad på vad en medeltidsmänniska och du tycker var fint och viktigt?

Sidan senast uppdaterad: 2022-04-12