Köp biljett
Du använder en gammal webbläsare!
Om du har Microsoft Edge installerat kan du starta den via denna länk: vrak.se i Microsoft Edge
Vi rekommenderar följande webbläsare:
Ytan på vår planet består till 70% av hav och sjöar. Haven är en förutsättning för det liv som finns på den resterande ytan, 30% land.

Ytan på vår planet består till 70% av hav och sjöar. Haven är en förutsättning för det liv som finns på den resterande ytan, 30% land. Foto: Schutterstock

Del 1: Där livet börjar

Vi människor har vant oss vid en livsstil som skall göra våra liv bekväma, intessanta och innehållsrika. Vi vill ha tillgång till mycket och helst skall det kosta så lite pengar som möjligt. Vårt sätt att leva orsakar problem för havet.

Havet - där livet börjar

Ytan på vår planet består till 70% av hav och sjöar. Haven är en förutsättning för det liv som finns på den resterande ytan, 30% land. Livet uppstod i vatten för 4 miljarder år sedan. Det var encelliga organismer, bakterier och alger. 

Dessa första alger började sedan producera det syre som skulle bli helt avgörande för livet på land. I dag binder havens mikroalger 1/3 av våra utsläpp av koldioxid.

Det är vår planets största koldioxidsänka, större än jordens skogar.

Havens lagrande funktion av kyla och värme tillsammans med dess förmåga att binda koldioxid, gör att haven är nödvändiga för att stabilisera klimatet på jorden. Hälften av det syre som finns i atmosfären produceras av mikroskopiska alger i haven.

Alltså, vartannat andetag med syre som cirkulerar runt i vår kropp och ger våra celler liv, är producerat av havens osynliga alger. Det är samma hav som vi fyller med plastavfall, avfall från våra toaletter och farliga kemikalier.

Vi förväntar oss att få napp när vi fiskar, vi badar, en del åker wakeboard, andra gillar farten på en vattenskoter och några seglar.

Vi vilar vår blick och våra tankar på en obruten horisont, en solnedgång, en spegelblank yta eller dånande skummande vågor i en höststorm. Vi krigar på samma hav, ibland om havet och dess resurser. 

Fartygen som vi berättar om har seglat på haven, förlorat och ibland vunnit i strid, människor har dött och drunknat. Men havets historia började innan vår. Livet i havet fanns innan våra liv började.

 

Nature is speaking - Harrison Ford is the Ocean

Med sin röst gestaltar Harrison Ford det hotade havet. Filmen har engelsk textning

Sidan senast uppdaterad: 2022-04-12