Köp biljett
Du använder en gammal webbläsare!
Om du har Microsoft Edge installerat kan du starta den via denna länk: vrak.se i Microsoft Edge
Vi rekommenderar följande webbläsare:
Dokument från Öresundstullen. Listan berättar om delar av den dyrbara lasten man lyckades rädda. På översta raden nämns frön, blomsterlökar och på den fjärde raden kaffe

Dokument från Öresundstullen. Foto: Rigsarkivet Köpenhamn

Del 3: Historiska dokument förstärker berättelsen

Dokument från danska Öresundstullen 

När skeppet passerade Öresund skulle fartyget betala tull till den danska kungen för vissa varor. Då skrevs en förteckning över lasten och tullavgifterna. Varor till furstar och adel var tullfria, så i dokumenten finns inte hela skeppets last antecknat. 

 

TULLISTA_KORRAD.jpg

Dokument från ÖresundstullenFoto: Rigsarkivet Köpenhamn 

Dokument från bärgningen  

Från bärgningarna finns skriftliga dokument om lådor med tyg, snus, frön och blomsterlökar. En mycket förmögen rysk adelsman är omnämnd i dokumenten. Han var intresserad av växter och hade beställt två lådor med exklusiva frön och blomlökar. 

Bärgade_varor-1.jpg

Listan berättar om delar av den dyrbara lasten man lyckades rädda. På översta raden nämns frön, blomsterlökar och på den fjärde raden kaffe. Källa: Åbo stadsarkiv/ Turun kaupunginarkisto.

BLOMSTERLÖKAR-1.jpg

Under slutet av 1700-talet var det en hyacint-”hype" och alla ville köpa hyacintlökar för dyra pengar. Illustration/Plansch av: Basilius Besler ur Hortus Eystettensis (1613)

Vattenskadat kaffe till salu 

En del av kaffelasten bärgades. Trots att det var vattenskadat blev kaffet sålt på auktion i S:t Peterburg. I en annons om auktionen i den tyskspråkiga tidningen ”S:t Petersburgs Zeitung” står det att kaffet kom från Raymond Laurenz förlista skepp. Han var kapten på skeppet Vrouw Maria. Annonsen är ytterligare en skriftlig källa om Vrouw Marias förlisning. 

Kaffeannons_Pil-svart.jpg

Vid pilen syns annonstexten om att bärgat kaffe från Vrouw Maria var till salu vid en auktion i S:t Petersburg samt kaptenens namn Raymond Laurenz. Kaffe var lyx och gick att sälja trots att det var vattenskadat. Källa: Berlin museum arkiv

 

Frågor att besvara och fundera på

- På vilket sätt tror du att listorna från tullen, bärgningen och annonsen är intressanta för historiker och marinarkeologer? 

Vem tror du tjänar mest idag på kaffe?  
1) bönder som odlar och skördar kaffet  
2) grossister som köper upp kaffet av bönderna  
3) affärsägarna som säljer kaffet till kunder 

- Idag är slavarbete förbjudet men många barn i andra delar av världen arbetar och plockar till exempel kaffebönor istället för att gå i skolan. Varför är det så? 

 

 

Sidan senast uppdaterad: 2022-04-12