Köp biljett
Du använder en gammal webbläsare!
Om du har Microsoft Edge installerat kan du starta den via denna länk: vrak.se i Microsoft Edge
Vi rekommenderar följande webbläsare:

I högen med ben från Tybrind Vig finns rester från gråsäl, räv, hund, katt, utter, mård, uroxe, vildsvin, rådjur och kronhjort. Djuren jagades för att bli föda och pälskläder. Foto: Hans Dal, Källa: Moesgaards museum, Danmark.

Del 4: Mat och kläder under stenåldern

Sopor berättar om livet vid lagunen 

Arkeologerna har inte hittat några spår av bostäder, men däremot mycket sopor. Sopor är intressant för arkeologerna! Fynd av fruktkärnor, musselskal, hasselnötter, ekollon och frön visar att människorna tog vara på det som var ätbart i naturen. Bland matresterna finns inte bara musselskal och ben från fisk, utan även ben från säl, uroxe, hjortdjur, älg och vildsvin.

Kärl av keramik med matrester

De här stenåldersmänniskorna var de första i södra Skandinavien som tillverkade kärl av lera. Först formades den våta leran till kärl eller skålar. Sedan torkades och brändes den i eld och blev till hård keramik. Intorkade matrester på ett keramikkärl från Tybrind Vig, avslöjar vad de åt för slags mat.

 

2033_madskorpe_b.jpg

På den här skärvan av ett lerkärl finns fortfarande intorkade matrester kvar. Analyser visar att någon en dag för 7000 år serverade kokt torsk med groblad till middag i Tybrind Vig! Foto: Rógvi N. Johansen/Moesgaard Museum

Hund var vanligt på stenåldern

Man har också hittat ben från hundar och djurben som hundarna har gnagt på. Hunden är det husdjur som följt människorna allra längst tillbaka i historien. De har till exempel hjälpt till att jaga och vakta människornas boställen. Men också varit ett bra sällskap. Genom att studera skelett från hundarna tror man att de liknade dagens hundras norsk älghund.

 

Norsk_Älghund.jpg

Hundarna vid Tybrind Vig för 7000 år sedan såg ungefär ut som den norska älghunden. Foto: Dmitry Guskov, Public domain, via Wikimedia Commons

Päls från mård

På stenåldern ville man ha mårdens päls. Det avslöjar ett par märken på några mårdbenen där stenåldersmänniskorna har tagit bort pälsen. Benen låg i en hög på vad som redan då var havsbotten. Bevisen berättar att människorna inte åt upp mårdens kropp, utan kastade kroppen i havet efter att de hade tagit hand om pälsen.

Mård_ny.jpg

Mården har en fin päls. Därför har människorna jagat den. Av mårdens päls och skinn har man bland annat gjort kläder. Foto: Green Yoshi, CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Europas äldsta tygkläder?

Några av Europas äldsta bitar av tyg kommer från Tybrind Vig. Det finns inte mycket kvar, men små, små trådar har bevarats i över 7 000 år tack vare den skyddande miljön i havsviken. Kanske var trådarna en gång en del av ett klädesplagg eller en väska. Tyget är vävt av bast från alm och vide. Bast är den inre delen av trädets bark, som sitter närmast stammen. Bast har långa fibrer, nästan som trådar. Bastens fibrer kunde tvinnas till rep eller vävas till tyg.

 

tyg_Tybrind_vig1a.jpg

Tygrester av kläder eller kanske bitar av en väska? De flesta kläder under stenåldern gjordes av skinn och päls, men det fanns också vävda tyger gjorda av växtfibrer, som här av bast från träd. Källa: Moesgaard museum, Danmark. Foto: Anneli Karlsson, Vrak/SMTM

Rep_Tybrind_vig1.jpg

Repstumpen på bilden är tvinnad av långa bastfibrer och gjord på samma sätt som man fortfarande gör rep och snören. Foto: Anneli Karlsson, Vrak/SMTM

 

Frågor att besvara och fundera på

- Finns det något som stenåldersmänniskorna vid Tybrind Vig åt, som vi inte äter idag? Vad i så fall?

- Mycket av det som arkeologer hittat som lär oss om stenåldersmänniskors liv är sopor och sådant de slängt eller tappat. Jämför stenålderssoporna med dina sopor! Vilka sopor är skadliga för miljön? Varför?

- Hur tror du att en arkeolog som hittar våra sopor om tusentals år skulle tolka och gissa vad det är för något? Exempelvis: 

  • En smartphone
  • En kylskåpsmagnet med seriefiguren Bamse
  • En tops-pinne
  • En kaffemugg med texten ”världens bästa mamma”.

   Kommer du på några andra föremål som du vill fundera över?

- Olika djur har ständigt fångats och jagats av oss människor genom hela historien för att vi har behov av mat och material till kläder, redskap och annat. Varför hotas många av dessa djurarter först idag av utrotning?

- Vad kan vi göra för att skydda dessa djurarter i dag?

Sidan senast uppdaterad: 2022-04-12