Köp biljett
Du använder en gammal webbläsare!
Om du har Microsoft Edge installerat kan du starta den via denna länk: vrak.se i Microsoft Edge
Vi rekommenderar följande webbläsare:

Tre briggar under segel. "Snauen Resolution förd av Capitaine Restenius, i Companie med Snauen L´Apparance, förd af Captaine Hedenqwis. Attaquerad och Röfvad af en Engelsk Cutter Brigg, den 5 December 1793 i skymningen. Latitud 35°33' Long 12° 25' A. F. Del". Foto: Cecilia Nordstrand, Sjöhistoriska museet/SMTM.

Den glömda flottan bortom Skagerrak

Många svenska örlogsfartyg användes även utanför Östersjön, särskilt som konvojfartyg. Andra såldes till privata redare och användes i långväga sjöfart. Historien om dessa ”glömda” fartyg är en av de minst studerade sidorna av svensk örlogshistoria. I detta delprojekt undersöks två sidor av örlogsfartygens närvaro utanför Östersjön. 

Delprojektets huvudfokus ligger på konvojfartyg, ofta fregatter som var särskilt lämpade för att följa svenska handelsfartyg till och från södra Europa. Vilka typer av fartyg tjänstgjorde som konvojfartyg och vid diplomatiska uppdrag? Varför användes just dessa fartyg? Hur förändrades deras användning och design över tid?

I delprojektet studeras även de fartyg som tjänstgjorde i både örlogs- och handelsflottan och som användes utanför Östersjön. De studeras ur ett livscykelperspektiv – från att de byggdes till att de eventuellt kasserats och vad som hände längs vägen. Här ingår även anledningar till försäljningar och återköp samt om och i så fall hur fartygen byggdes om för deras nya tjänst.

Delprojektet ingår i forskningsprogrammets historiska och arkeologiska modul.

Delprojektets namn

”Den glömda flottan” bortom Skagerrak, 1680–1850.

 

Kontakt

Projektledare

Leos Müller, historiker och forskningsledare CEMAS, Historiska institutionen, Stockholms universitet

E-post: leos.muller@historia.su.se

Om Leos Müller (extern webbplats)

Deltagare

Fredrik Kämpe, historiker, Statens maritima och transporthistoriska museer

Sidan senast uppdaterad: 2021-06-07